Uhapšeni zbog krijumčarenja starog novca

NIŠ

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije su, po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili turske državljane Z.I. i E.I. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo krijumčarenje.
Oni se sumnjiče da su, kako bi izbegli carinski nadzor na Graničnom prelazu Gradina, sakrili u kombi vozilu u specijalno izrađenom duplom dnu 2.754 komada starog metalnog novca čija se numizmatička vrednost procenjuje na oko 300.000 evra, saopštila je policija.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Carinici na graničnom prelazu Gradina su u saradnji sa policijom u ranim popodnevnim časovima 24.jula 2019. godine otkrili numizmatičku kolekciju tešku gotovo 13 kilograma koju je pokušao da prokrijumčari sredovečni bračni par iz Turske.

Putnici su pristigli na red za redovnu graničnu kontrolu na ulazu u Srbiju malo posle 14 časova, putujući automobilom ”VW Caravelle” turskih registarskih oznaka iz Turske ka Zapadnoj Evropi, saopštila je Uprava carine.

Zahvaljujući koordiniranom radu carine i policije na prelazu, iako naizgled neupadljivi putnici, izdvojeni su za detaljan pregled.

Ubrzo su sumnje carinika i policajaca potvrđene, pošto se među dokumentima u ženinoj torbici našao i jedan paketić pun retkih novčića, umotan u plastičnu foliju.

To je bio znak da pregled vozila mora biti temeljno urađen, pa je pretresom prtljažnika otkrivena i na prvi pogled obična plastična kutija za odlaganje stvari.

Oštrom i iskusnom oku carinika i policajaca koji su bili angažovani na slučaju nije promaklo vešto prepravljeno duplo dno pomenute kutije teške preko 10 kilograma.

U tajnoj pregradi koju su pronašli tek nakon što su je celu razmontirali, pred službenicima se ukazalo još 19 uredno poređanih, sortiranih i zapakovanih paketića punih antičkih novčića iz raznih perioda (rimskih, mesopotamijskih, arapskih i dr.), navodi se u saopštenju.

Sve je ukazivalo na to da se radi o nedavno iskopanim antikvitetima, jer je na novčićima i dalje bilo prisutno dosta zemlje i peska.

Kako se radi o krivičnom delu krijumčarenja kulturnog blaga, zbog čega je i prepravljana plastična kutija u kojoj su antikviteti transportovani, slučaj su preuzeli tužilaštvo i policija u dalju nadležnost odredivši meru zadržavanja od 48 sati za bračni par koji je uhvaćen u tom pokušaju.

Mada na prvi pogled, stanje otkrivene numizmatičke zbirke ukazuje na to da je reč o originalnim predmetima, provera njene autentičnosti, pa samim tim i vrednosti, biće tokom dalje istrage prepuštena ekspertima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare