Uhapšena organizovana grupa zbog šverca migranata

BEOGRAD-VLADIČIN HAN-SURDULICA-NIŠ

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su šest pripadnika organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su od avgusta 2022. do polovine februara 2023. godine za najmanje 71 iregularnog migranata organizovali nedozvoljen tranzit preko teritorije Republike Srbije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, policija je na području Beograda, Vladičinog Hana, Surdulice i Niša uhapsila organizatora ove organizovane kriminalne grupe A. I. (1982), kao i njene pripadnike G. T. (1980), D. A. (1994), I. T. (1969), R. S. (1980) i B. D. (1982).

Kako se sumnja, pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je predvodio A. I. su za protivpravnu imovinsku korist koja se kretala od oko 100 evra po iregularnom migrantu, organizovali prihvat ilegalnih migranata na teritoriji Republike Srbije u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom i sa Severnom Makedonijom, a koji su prethodno izbegavajući graničnu kontrolu, na nedozvoljen način prešli granicu Republike Srbije i Bugarske i državnu granicu Republike Srbije i Severne Makedonije.

Potom su, kako se sumnja, organizovali njihov nedozvoljen tranzit preko teritorije Republike Srbije, do Preševa, Smedereva ili Niša, u cilju daljeg nedozvoljenog tranzita preko teritorije Republike Srbije, nakon čega su ostvarenu finansijsku korist, organizator i pripadnici organizovane kriminalne grupe, delili u zavisnosti od njihovog zadatka u ostvarenoj pojedinačnoj radnji.

Pretresom stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađena su i privremeno oduzeta dva putnička motorna vozila, 5.700 evra i 1.279.000 dinara, šest mobilnih telefona i nekoliko sim kartica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare