Uhapšen bivši premijer Bugarske Bojko Borisov zbog korupcije

SOFIJA

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov uhapšen je večeras tokom specijalne operacije policije zbog zloupotrebe sredstava iz fondova Evropske unije, javili su bugarski mediji, hapšenje je potvrdio i MUP Bugarske, ali stranka desnog centra GERB čiji je Borisov lider tvrdi da mu je pretresena kuća, ali  negira da je uhapšen.

Borisov je uhapšen večeras u okviru policijske operacije povezane s istragama kancelarije eropskog javnog tužioca, javila je agencija Rojters, pozivajući se na saopštenje bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova kojim je potvrđeno hapšenje još nekoliko nekadašnjih zvaničnika.

Kako navodi bugarski MUP, uhapšeni su i bivši ministar finansija Vladislav Goranov, bivša predsednica parlamentarne komisije za budžet Menda Stojanova i savetnica Bojska Borisova za medije Sevdalina Arnaudova.

U saopštenju se ističe da je u toku “velika operacija u vezi sa 120 slučajeva Kancelarije evropskog tužioca u Bugarskoj”, i da traju pretresi i zaplene na više adresama.

“Bojko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stojanova i Sevdalina Arnaudova trenutno su u pritvoru”, naglasio je bugraski MUP.

Prema navodima Ministarstva, akcija policije proizišla je iz istrage više desetina slučajeva zloupotrebe sredstava iz evropskih fondova u Bugarskoj, koji su prosleđeni iz kacelarije glavne tužiteljke Evropske unije Laure Koveši.

Premijer Kiril Petkov poručio je na Fejbuku da “nema nikoga iznad zakona”.

Euronews prenosi da jestranka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERD), demantovala privođenje, a potvrđila da mu je pretresena kuća.

Borisov je tri puta bio na čelu bugarske vlade – od 2009. do 2013, potom od 2014. do 2017. i najzad od 2017. do 2021. godine i drugi je premijer sa najdužim stažom šefa vlade. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare