UGS Nezavisnost osudjuje privodjenja na prvomajskim protestima

BEOGRAD

“Povodom događaja koji su se odigrali tokom Prvomajskog protesta, koji su organizovale dve reprezentativne sindikalne centrale, a podržale prijateljske nevladine organizacije, saopštavamo javnosti Srbije da pozdravljamo hrabrost ministra Đorđevića da se pojavi pred nezadovoljnim radnicima i građanima Srbije ali da istovremeno smatramo da ministru, na osnovu njegovog dosadašnjeg rada, nikako nije bilo mesto na čelu kolone u koju se SAMOPOZVAO, okružen svojim obezbeđenjem.
Stoga pozivamo ministra Đorđevića da jednaku hrabrost iskaže i onda kada konačno sedne za pregovarački sto sa socijalnim partnerima, jer se na tom mestu a ne u Prvomajskoj šetnji, iskazuje istinska podrška svetu rada.
Istovremeno, UGS NEZAVISNOST najoštrije osuđuju privođenje aktivista nevladinih organizacija na osnovu verbalnog delikta. Javno postaviti pitanje ministru rada o samoubistvu radnika Goše nije i ne sme biti «narušavanje javnog reda i mira» u jednoj zemlji koja sebe smatra demokratskom”, saopštio je 
UGS NEZAVISNOST

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
6 godine pre

Sindikati će nastaviti da se bave nabavljanjem piletine i zimnice na rate, za polutke više radnici nemaju pare, a pravima radnika će se baviti sudovi. Sindikaat je napustio radnike pre otpuštanja iz gradskih fondova, a posle tužbi se većina vratila na posap. A posle toga se organizuju sindikalne igre, na koje idu miljenici sindikata, a članarina se skuplja, …. Ima se , može se, a prava radnika su u drugom planu. Reče premijer ili predsednik da u leskovačkoj Juri ne vidi pampers pelene, ali nije rekao da investitori dele listom minimalne zarade radnicima. Pita li neko kolike se plate isplaćuju u matičnim preduzećima za isti rad, ako ne i slabiji. I kako to da se u Mađarskoj, Slovačkoj daju mnogo veće plate? Ili su njihovi radnici veštiji, pametniji, …

Laki
Laki
6 godine pre

Radnik – ako je danas u Srbiji uopšte upotrebljiv taj pojam – bar je dvostruko eksploatisan. Prvo ga izrabljuju na njegovom radnom mestu, u svrhu sticanja ekonomskog profita. Druga vrsta eksploatacije je “politička” eksploatacija. Na realnu muku radništva, često se “kače” razna udruženja, kolektivi, nevladine organizacije, samozvani “revolucionarni” pokreti koji pretenduju na uzimanje udela u vlasti ili, češće, na novac poreklom iz inostranih fondova kojim bi obezbedile svoj budući politički život. Pod krinkom solidarnosti i podrške, pomenute organizacije vrebaju svaku priliku na kojoj bi se pojavile sa svojim transparentima “podrške” koje (pojavljivanje) će uredno dokumentovati i poslati na adrese stranih fondova kao svojevrstan “dokaz” za svoje učešće u realnom političkom životu. Često ćemo videti kako se na ono malo radničkih protesta koji nekako uspeju da se spontano dese, kao svojevrsna “podrška” pojavljuju natpisi tipa: “smrt kapitalizmu”, “hoću revoluciju” ili notorna zastava duginih boja, koji najmanje ilustruju životne prilike radništva iznad kojih se umeću, a najviše ambicije raznih socijalnih preduzetnika čije aspiracije na politiku, počinju zloupotrebom tog istog radništva jednom “iskrenom podrškom”.