Ugljanin i Kamberi u Prištini traže ista prava za Bošnjake i Albance u Srbiji

PRIŠTINA

Premijer Kosova Aljbin Kurti, zajedno sa ministrom kulture Hajrulom Čekuom i političkom savetnicom Arditom Sinani, sastao se sa dvojicom političkih predstavnika bošnjačke i albanske zajednice koji žive u Srbijii još dvoje poslanika.

U delegaciji su bili Sulejman Ugljanin, iz SDA Sandžaka, albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi i još dva poslanika Enis Imamović i Selma Kučević, i oni su Kurtija upoznali sa zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Kako se navodi u saopštenju, sa albanskim i bosanskim predstavnicima razgovarano je o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, gde je cela delegacija zahtevala reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu. „Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društvo. Za razliku od Srbije, pošto je Fridom Haus (Freedom House) svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve, istakao je premijer Kosova Aljbin Kurti. On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije”.

„Troje poslanika u Skupštini Srbije, koji prihvataju nezavisno Kosova, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa dr. Sulejmanom Ugljaninom istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac u dolini. Tražili su reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo“, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Klankosova.tv.

Dalje, u saopštenju se navodi da su se strane na sastanku dogovorile o održivom miru i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, gde treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare