Udruženjima koja su osnovana neposredno pre raspisivanja konkursa dali 630.000 evra

BEOGRAD

Devet organizacija i udruženja kojima je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju odobrilo najviše sredstva za podršku projektima za poboljšanje socijalnog položaja žena i sprečavanje porodičnog nasilja, osnovano je neposredno pre raspisivanja konkursa preregistracijom postojećih udruženja, godinama neaktivnih, piše Insajder.

Ta udruženja i organizacije dobili su 630.000 evra i svaka od njih je prilikom preregistracije sedište prebacila u Beograd, promenila zastupnike i oblast delovanja.

Da bi ispunili uslove konkursa, u svojim statutima kao ciljeve sada navode socijalnu sigurnost žena i prevenciju nasilja, a do sada su se bavili zaštitom Roma, radnika, osoba sa invaliditetom, kao i promocijom sporta i kulture, navodi Insajder.

Na pitanje koje reference imaju udruženja koja su dobila najviše novca, iz Ministarstva za brigu o porodici su naveli da svi mogu da se prijave, a da su kriterijumi striktni.

“Kriterijumi su striktni i izuzetno jasno definisani i ne postoji mogućnost da bilo ko, ko nema odgovarajuće kapacitete, znanje i iskustvo iz navedenih oblasti, može da dođe do sredstava opredeljenih za tu namenue, navodeno je u odgovoru Ministarstva Insajderu.

Nijedna od organizacija koja je dobila milionske iznose na konkursu Ministarstva za brigu o porodici nema sajt, niti se mogu naći informacije o organizovanju događaja ili sprovođenju projekata u vezi sa zaštitom žena.

Čak četiri organizacije koje su nastale neposredno pre raspisivanja konkursa izmenom statuta i rukovodstva nekih drugih udruženja, sada su registrovane na istoj adresi – Terazije 23/ 207.

Na prijavljenoj adresi, u zgradi u kojoj se nalazi i Privredna komore Srbije, navode da nikada nisu čuli za te organizacije, niti su primili poštu na njihovo ime.

Za razliku od tih udruženja, ostala koja imaju zvanične internet prezentacije i koje se godinama bave pitanjima položaja žena opredeljeno je ukupno oko 150.000 evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare