Udruženje urbanista u upoznavanju Srbije

LESKOVAC

Kao udruženje smatramo da je trend gašenja preduzeća negativan,  rekao je danas u Leskovcu dr Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije Jevtić  i dodao da se on ” negativno odražava na razvoj lokalnih samouprava”.

“Vi morate da imate u principu jednu strukovnu javnu, državnu organizaciju koja će da se bavi planiranjem i urbanizmom. Urbanizam je, po nama, esencija nečega što se zove javni interes, jer se bavi prostorom koji je zajedničko dobro svih nas. Država kroz svoje institucije može bolje da kontroliše razvoj prostora nego što se to čini kada nema takvih institucija,“ dodao je Jevtić.

Sednica Udruženja urbanista Srbije održana je danas u Leskovcu.

Glavni urbanista grada Leskovca diplomirani inženjer Ivana Joksimović rekla je da Udruženje urbanista Srbije, na ovaj način, želi da , kroz svoj rad , upozna sve krajeve Srbije budući da su u različitim sredinama urbanističke službe reorganizovale.
„Na današnjem zasedanju razmenili smo svoja iskustva iz struke i usmerili svoje aktivnosti kroz dalji rad, koji će omogućiti razvoj i savremeni pristup urbanističkom planiranju kroz izradu sprovodljivih planskih dokumenata.“ Ona je održala i predavanje o istoriji urbanizma i urbanističkih službi u Leskovcu.
Dr Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije, rekao je da je ova sednica jedna od redovnih aktivnosti udruženja.
„Naše udruženje obuhvata sve one koji se bave urbanizomom u Srbiji, kako kolektivne članice, odnosno urbanističke zavode i kuće koje se bave urbanističkim planiranjem, tako i pojedinačne članove. Postojimo već 62 godine i imamo nekoliko bitnih godišnjih aktivnosti. Najbitnija je Salon urbanizma koji se održava početkom novembra u Nišu. Ove godine će se na tom salonu predstaviti naše kolege iz Srbije, ali i kolege iz okruženja i iniostranstva. Svake godine tu imamo oko 120 radova. Druga aktivnost je Letnja škola urbanizma i ove godine je održana 13. po redu. Kao strukovna organizacija trudimo se i da u okviru zakonskih izmena, koje su veoma učestale od 2000. godine, izborimo za bolji položaj struke, kao i da utičemo na oblik i sam sadržaj zakona koji definiše vrste planova, vrste pojedinačnih pravnih akata koji se izdaju na osnovu tog zakona, kao i na uslove samog poslovanja.“
Jevtić je dodao i da će tema ovog skupa biti stanje struke, stanje organizacija koje egzistiraju u okviru sistema urbanističkog planiranja, o tome da postoji  negativan trend da se u određenim lokalnim samoupravama gase javna preduzeća.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare