Udruženje onkoloških pacijenata dobilo prostorije za rad

VRANJE

U naselju „Češalj“ Udruženje onkoloških pacijenata u Vranju danas je zvanično otvorilo vrata za svoje članove.

Na otvaranju prisutnima su podeljeni flajeri o značaju prevencije i faktorima rizika za maligna oboljenja.

Nisu došli samo članovi Udruženja, već i prijatelji i svi oni koji ih podržavaju u njihovoj borbi da nastave normalan život.

Među prisutnima su i gradonačelnik dr Slobodan Milenković, direktor Zdravstvenog centra Vranje dr Saša Đorđević i gradski većnici zaduženi za zdravstvo.

Jedna od članica Mirjana Nikolić za JUGpress je s ponosom rekla da su članovi veoma aktivni, posebno kada se radi o organizovanju preventivnih pregleda.

Prostorije su u lepim pastelnim bojama.

„To su naše boje, našeg udruženja koje već dugo postoji, ali aktivirano relativno skoro. Imamo i slogan „Zajedno za život“. Trudimo se da budemo dosta aktivni. Do sada smo imali preko 90 preventivnih pregleda koje smo odradili. To je za nas izuzetno velika radost i uspeh, jer preventiva je najbitnija kod bolesti, da se spreči i da se predupredi. Udruženje je to organizovalo. Imamo dosta dobrih sponzora koji su nam pomogli da se besplatno organizujemo preglede. Sagledali su nas i prepoznali su našu ideju i podržali nas u tome“, kaže Nikolić.

Na pitanje šta za udruženje znači otvaranje sopstvenih prostorija, ona odgovara „mnogo“.

„Postali smo prepoznatljivi na društvenim mrežama, ali je ipak drugačije kad imate svoju kuću. Mi smo jedna velika porodica. Stalno imamo nove članove, ali na svu sreću imamo i članove koji su sada zdravi. I to što smo mi tu i imamo svoju kuću, znači da možemo da se okupljamo, možemo da budemo prepoznatljivi kao jedna vrlo ozbiljna organizacija koja se bavi čuvanjem zdravlja, buđenjem svesti“, ističe.

„Mi u Udruženju imamo sreće da imamo dosta lekara koji su tu uz nas i sa nama, tako da ima dosta mogućnosti oko pregleda. Direktorka Doma zdravlja je prepoznala našu ideju kao nešto veoma značajno i potrebno, tako da smo dobili prednost u odnosu na ostale pacijente prilikom uzimanja uputa za preglede. Imamo lekare koji mogu da daju savete. Možemo i mi sami da dajemo savete, da upućujemo, da kažemo gde i šta brže i kako može da se  uradi.  Na kraju krajeva mnogo znači i porodici obolelog i samom obolelom kad vidi da smo mi tu, da smo ok da je sve to prošlo, da je negde iza nas i da idemo napred“, zaključuje sagovornica.

Na polici i fotografija dr Vukašina Antića, prerano preminulog vrhunskog hirurga i hroničara medicine vranjskog zdravstva koji je dao nemerljiv doprinos u lečenju kancera dojke. Članice udruženja to ne zaboravljaju. Dr Antić se stručno usavršavao iz oblasti onkološke hirurgije dojke u Francuskoj.  

Prostoriju za rad Udruženja onkoloških pacijenata u Vranju obezbedila je lokalna samouprava u Ulici dr Dimitrija Jovčića u naselju „Češalj“, u samom centru grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare