Udruženje “I ja se pitam”: Kada će i kako vlasti u Leskovcu da organizuju javnu raspravu o budžetu?

LESKOVAC

Nedavno osnovano Udruženje građana „I Ja se Pitam“ poziva gradsku vlast da se izjasni, na koji način planira da organizuje javnu raspravu o budžetu.

“Imajući u vidu da raste broj obolelih od virusa COVID 19, mi kao zainteresovani građani tražimo od vlasti da javno objavi predlog budžeta za 2021godinu i jasno predstavi prihodne stavke, kao i projekte koji su planirani za narednu godinu.

Očekujemo da situacija sa pandemijom ne bude zloupotrebljena i na taj način budžet prođe bez uvida u to šta se planira i kritičke rasprave o planiranom načinu trošenja javnih sredstava za narednu godinu.

Podsećamo gradsku vlast i građane da svaki zaposleni u Leskovcu, po poslednjim podacima o prosečnoj neto zaradi mesečno, u budžete republike i grada izdvaja  u proseku između 3 i 4 hiljade eura godišnje, pa stoga zahtevamo da budžet prođe javnu ocenu i da služi interesima svih građana, a ne pojedinaca ili pojedinih političkih partija.

Takođe tražimo od grada da se izjasni o konsultativnim sastancima sa građanima u naseljenim mestima u kojima žive i na koji način su određivani prioriteti za finasiranje u narednom periodu i da li je iko pitao građane, da li je recimo novi gradski stadion potrebniji od dotrajalih vodovodnih mreža i sistema, kanalizacionih mreža, normalnih ulica, trajnog uređenja divljih i deponija koje su promenile svoju namenu, dostupan javni saobraćaj koji bi rešio parkiranje u gradu. Da li je stadion potrebniji dok u nekim školama deca još uvek koriste poljski WC?

Ako se gradska uprava deklariše u uputstvu za pripremu budžeta za 2021 godinu da će voditi brigu o zelenim površinama, parkovima i objektima za rekreaciju, zbog čega polovina gradskog trga u izgradnji prekriva upravo takvu zelenu površinu dok je drvored koji je bio potpuno zdrav uništen.

Kao udruženje sastavljeno od zainteresovanih građana da se sistem odlučivanja na teritoriji grada promeni u korist ljudi koji na toj teritoriji žive, zahtevamo da se planiranje godišnjih i višegodišnjih aktivnosti gradske uprave radi transparentno i u skladu sa problemima, potrebama i učešćem svih žitelja. Na taj način bi se izbegle sumnje u političko/partijsko trošenje novca koji svi uplaćujemo, a gradska vlast bi počela da služi građanima, a ne da vlada istima i određuje prioritete koji nemaju veze sa realnošću”, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare