Učenje na daljinu je moguće

NIŠ

  U skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja na celoj tritoriji Republike Srbije, koja je stupila na snagu 15. marta, ustanove obrazovanja i vaspitanja ne rade od ponedeljka 16. marta 2020. godine. U toku današnjeg dana škole će dobiti potrebne informacije i uputstva za organizovanje i sprovođenje nastave na daljinu počevši od utorka, 17. marta. Od direktora škola i nastavnika očekuje se da u toku sutrašnjeg dana izvrše potrebne pripreme i informisanje učenika i njihovih roditelja o organizovanoj nastavi na daljinu. Potrebno je planirati obaveštavanje učenika i koordinaciju nastave na daljinu tako da što manji broj zaposlenih dolazi u ustanovu, a da svoje radne obaveze u najvećoj meri obavljaju od kuće. Tokom boravka u ustanovi svi zaposleni su u obavezi da se pridržavaju zdravstveno-higijenskih mera, uputstava i naredbi nadležnih službi, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, neuke i tehnološkog razvoja.

                     Narednih dana  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će pružiti potrebnu pomoć školama, učenicima i njihovim roditeljima da nastavu na daljinu organizuju, sprovode i prate na delotvoran i efikasan način.

                      Direktori niških škola smatraju da je moguće organizovati učenje na daljinu, a u pojedinim školama se pripremaju i da preko društvenih mreža obeveste roditelje budućih prvaka kako i na koji način da prijave dete za upis u prvi razred.

                      “Očekujemo da danas dobijemo nova upustva od resornog ministarstva kako će dalje da se odvijaju stvari”, kaže Verica Radenković, direktorka OŠ “Bubanjski heroji” u Nišu. “Organizovanje učenje na daljinu nije nemoguće zato što sada svaki  učenik ima svoj mejl, a nastavnici svije blogove. Oni mogu na taj način da sarađuju id a  prođu sve lekcije iz nastavnog plana i programa.Šta više, smatram da je moguća i provera znanja na ovaj način da se izvrši kako bi učenici bili ocenjeni. Nastavnici mogu  preko društvenih mreža da komuniciraju sa učenicima u određeno vreme i to nije nemoguće”.

                     Kako će to tačno da izgleda u školama još ne mogu da potvrde, ali se očekuju upustva koja se odnose na svakog predmetnog nastavnika pojedinačno. Direktorka OŠ “Bubanjski heroji” dodaje i da je učenje na daljinu lakše kada se radi o predmetima kao što su matemtika, fizika, hemija, bilogija, srpski jezik, ali i da postoje predmeti kod kojih se ocenjuje veštinaučenika poput likovnog, muzičkog ili fizičkog obrazovanja pa u vezi sa tim još uvek postoje neke nedoumice.

                    “Stuacija može da bude složenija kada su mlađi uzrasti u pitanju kod učenika od prvog do četvrtog razreda  i kod kojih se motoričkim vežbama postižu određeni ciljevi.Smatam da ni to ne treba da brine roditelje jer se sve to može nadoknaditi jer već imamo dovoljna iskustva sa tim 1999.godine i to nije ostavilo neki dublji trag na đake. Tu su i roditelji koji mogu da priskoče u pomoć. Sve može da se nadoknadi”, ističe Verica Radenković.

                  Ona dodaje i da će u narednim danima na sajtu škole in a društvenim mrežama objaviti na koji način će roditelji upisati decu u prvi razred a da ne dolaze do škole. To je moguće uraditi uz pomoć e-škole, a neka dokumenta mogu da se skeniraju i pošalju na školski mejl.

                   Mada učenika u školama neće biti, škole su otvorene i u njima će uvek biti neko od nastanog osobolja, ne svi, ali neki da po određenom rasporedu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare