Učeničke kompanije iz jugoistočne Srbije u Leskovcu

LESKOVAC-NIŠ-VLASOTINCE-BUJANOVAC-BOJNIK-MEDVEĐA-VLADIČIN HAN

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija ”Poslovni izazov”, okupilo je danas u Leskovcu 130 učesnika  iz tridesetak škola iz 14 gradova i opština jugoistočne Srbije, što ga čini najmasovnijim u poslednjih deset  godina. Podeljeni u timove, oni su dobili zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će doprineti boljoj ponudi hotela.

Predstavnici učeničkih kompanija iz Aleksinca, Babušnice, Bojnika, Bujanovca, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe,grupisani u petočlane ekipe, predlagali su,razvijali ideju, pisali i predstavili žiriju biznis plan, a da pre toga nikada nisu radili zajedno.  Svaki tim dobio je po lap top, pristup potrebnim informacijama sa interneta i poslovnog volontera iz realnog biznis sveta, koji je tu da im pomogne savetima, predlozima i iskustvom.Tako se, smatra, Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije ”Dostignuća mladih”, stiču znanja, razvijaju veštine i unapredjuje preduzetnički duh. 

“Učeničke kompanije su prvi model gde učenici svoju poslovnu ideju pretaču u biznis i počinju njome da se bave.  U školi, sa nastavnikom i poslovnim mentorom iz lokalne zajednice, unapredjuju početnu zamisao, pokušavaju da je dovedu do nivoa proizvoda ili usluge i da sa njom izadju na tržište. To želimo da se dešava u  našem obrazovnom sistemu. Mi smo kao organizacija evropske i svetske mreže, deo najvećeg planetarnog programa u ovoj oblasti –”Učenička kompanija-brend program”, koji ove godine puni sto godina.

Prema istraživanjima,  u poslednje dve godine, broj mladih  u Srbiji, koji bi želeli da rade u javnom sektoru opada, a sve je više njih  zainteresovano za sopstveni biznis, kaže Radičanin:

–          Ono što je tendencija novih , a posebno takozvane Z (zet)generacije ili rodjenih posle 2oo6. godine, jeste da njima neće nedostajati preduzetnički duh. Oni su ga dobili rodjenjem i kroz sistem života, drugačiji od našeg, ali mi odrasli treba da uobličimo društvo, koje može da generiše sve njihove sposobnosti i da im na tom putu razvoja što više pomogne.

Učesnici današnjeg takmičenja dobili su zanimljiv zadatak: da osmisle proizvod ili uslugu, kojom će doprineti boljoj ponudi hotela. Napravljeni biznis plan, sa finansijskom konstrukcijom, u tri minuta, potom treba da prezentuju žiriju, a najbolji stiču pravo nastupa na nacionalnom takmičenju.Tamo ih čeka novi izazov i pobednici  će dobiti priliku da odmere snagu sa timovima učeničkih kompanija Zapadnog Balkana.

Radičanin, na osnovu dosadašnjeg iskustva, očekuje da svetlost dana u Leskovcu ugleda mnogo dobrih ideja i veruje da će novonastali proizvodi ili usluge, u saradnji sa lokalnim kompanijama, dobiti upotrebnu vrednost, jer očekuje da lokalna zajednica prva reaguje i prepozna preduzetnički duh ovih mladih ljudi.          

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare