Učenici učestvuju u javnim raspravama o lokalnim budžetima

BEOGRAD

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i osam lokalnih samouprava – partnera projekta, omogućili su da 23.000 učenika iz 40 osnovnih i srednjih škola učestvuju u javnoj raspravi o lokalnim budžetima.

Učenici iz Sremske Mitrovice, Kragujevca, Novog Pazara, Sombora, Mionice, Dimitrovgrada, Raške, kao i
gradske opštine Stari grad u Beogradu, imaju mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju, saopštio je USAID.

Predlozi sa najviše glasova biće poslati opštinskim i gradskim upravama na razmatranje i uključivanje u
lokalne budžete za 2022. godinu.

Uključivanje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu, ocenila je direktorka USAID Projekta
za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers.

Dodala je da na taj način mladi uče da budu aktivni članovi lokalne zajednice koji neposredno odlučuju o stvarima koje su im važne, dok su opštine i gradovi koji sprovode ovu inicijativu pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni.

Inicijativa je započeta 2019. godine, kada su USAID Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu kroz učeničke parlamente, a prošle godine su se pridružili Kragujevac, Sremska Mitrovica i Novi Pazar.

U prethodnim godinama, na izborima za školske projekte glasalo je više od 80 odsto učenika škola koje su učestvovale, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019. i 2020. godinu opredelile više od 17,5 miliona dinara za realizaciju izabranih projekata, uključujući nabavku klima, opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta ili opremanja učeničkih kutaka. 

Izvor: JUGpress

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare