Učenici Tgovinske škole prikupljaju elektronski otpad

LESKOVAC

                                     Ubrzani  tehnološki razvoj uzrok je gomilanja elektronskog otpada i predstavlja realnu opasnost zagadjenja vašduha,vode i zemljišta.Da bi tu opasnost umanjili ekološka sekcija Trgovinske škole i njeni djaci prikupili su elektronski otpad koji će E- reciklaža iskoristiti za proizvodnju novih elektronskih artikala.

                                   „U kući imam elektonske tvari koje mi više nisu potrebne i zamenila sam ih novim tako da one sada predstavljaju samo smetnju. Odlučila sam da ih donesem i pomognem ovu akciju. One sada odlaze na reciklažu i od njih će biti napravljeni novi uređaji koje mi možemo da koristimo. Na ovaj način pomađemo i očuvanju životne okoline jer svi dobro znamo koliko je opasno  odagati nepropisno elektronski otpad“, kaže Katarina Vasilević, učenica Trgovinske škole u Nišu.

                                    Osim učenika koji su pokenuli ovu akciju uključili su se u celu ovu priču i njihovi rodtelji pa se tako briga o životnoj okolini prenela i porodice đaka i sada svi zajedno učestvuju u očuvanju životne okoline.

                                   Marina Stojanović je majka jednog od učenika Trgovinske škole. Motiv da se priključi ovoj akciji je jasan. Ona želi da se podigne svest kod mladih ali i svih drugih građana o zaštiti životne sredine što je od posebnoh značaja i za samu lokalnu zajednicu i društvo uopšte.

                                   „Doneli smo monitor, ventilator i grejalicu koja više nije u funkciji“, dodaje Marina Stojanović.

                                   A pored starih monitora, kompjuterskih kućišta, starih štampača, našai se i ftižider koji se više ne koristi. I umesto da završi tamo gde mu nije mesto on će otići na reciklažu.

                                   „Tokom ove akcije učenici su se upoznali sa celim provesom reciklaže elektronskog otpada, od prikupljanja, preko popunjavanja dokumentacije do same reciklaže. Ovo nije prva akcija koju pokreće Ekološka sekcija škole jer pored priukupljanja elektronskog otpada ičenici prikupljaju i plastične čepove. Ova akcija ima humanitarni karakter, kupovinu invalidskih kolica, ali pored toga ona akcija je od znača i kada se radi o zaštiti životne okoline“, objašnjava Ivana Đorđević, PR Trgovinske škole.

                                  Trgovinska škola ove godine navršava 130 godina rada i postojanja. Saradnju  sa E reciklažom će nastaviti,pre svega  radi razvijanja svesti djaka o značaju zaštite životne sredine.U sledećoj školskoj godini u planu je  poseta reciklažnom centru i predavanja o ovoj vrsti prerade otpada. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare