Učenici Pravno poslovne škole iz Niša boravili u Hrvatskoj

NIŠ

Učenici Pravno poslovne škole su osvojili treće mesto i bronzanu medalju u okviru projekta „Bakina kuhinja“ i programa Erazmus plus. Oni su tokom protekle nedelje boravili u Hravtskoj gde su svoje kulinarske veštine odmerili sa učenicima iz Italije, Litvanije, Belgije, Turske i Hrvatske.  Za jednu od nagrada takmičili su se učenici Anastasija Ilić, Ana Popović i Petra Cvetkov koje su bile „glavne“ u kuhinji. Darko Đorđević i Aleksa Golubović su bili zaduženi za prezentaciju pripremljenog jela, u ovom slučaju se radilo o gulašu,  a tradicionalni način pripreme ovog jela predstavili su na engleskom jeziku. Njima su se pridružili i Relja Nikolić kao i Jelena Mitić koji su na takmičenju predstavili Srbiju, grad Niš i svoju školu. Mentori učenika bile su profesorice Milica Mladenović i Jelena Janković.               

„Cilj samog projekta je očuvanje tradicije koja se tiče i pripremanja hrane, ali i da se deca međusobno druže, da se ruše predrasude, prihvati različitost, ukaže na glad u svetu. Jedan od ciljeva je i da se mladi vrate zdravoj ishrani i tako odreknu brze hrane koja može negativno da utiče i na njihovo zdravlje. Benifit ove razmene učenika je upoznavanje istorije i tradicije zemalja u kojima deca borave, a dodatni plus je i to što tokom takmičenja borave u porodicama vršnjaka koji se takmiče sa njima tako da na licu mesta mogu da vide kako žive njihovi vršnjaci u drugim zemljama ali i da se upoznaju sa njihovim sistemom obrazovanja“, kaže profesorka Milica Mladenović.

             Prema rečima učenika učestvovanje u programu Erazmus plus i poseta drugim zemljama za njih he prilika da steknu nova iskustva ali i da usavrše poznavnaje engleskog jezika. 

             „Kao učesnici ovog projekta dobili smo šansu da upoznamo mnoge zemlje koje sami ne bismo posetili. Porodice koje su nas primile bile su predusetljive i zahvaljujući njima i samom programu upoznali smo, ne samo mesto u kome smo boravili, u pitanju je Velika Gorica, već i druge krajeve zemlje.  Ovog puta smo posetili Veliki tabor, zamak u Hrvatskoj, planinarili smo na    Medvednici, posetili smo Zagreb. Posetili smo i Kurovec, rodno mesto Josipa Broza Tita kao i etno selo“, dodaju učenici Pravno-poslovne škole koja poslednjih godina privlači sve veči broj učenika smerovima koje im je ponudila, a broj bodova koji je potreban da se upiše ova škola iz godine u godinu raste pa je sada izjednačen sa bodovima za upis u gimnazije.

           Tokom boravka u Hrvatskoj niški đaci su se upoznali i sa tradicionalnom hrvatskom svadbom i svim običajima koji prate ovaj događaj. Priredilo im je to kulturno-umetničko društvo iz mesta u kome su boravili.

          „Vreme koje ne provodimo u takmičenju ispunjeno je najraznovrsnijim aktivnostima. Prestavljajući svoju zemlju predstavili smo se i našim folklorom, a odigrali smo Užičko kolo. Posebno smo bili iznenađeni time da su nam se u tome pridružili i vršnjaci iz Hrvatske koji su odlično znali korake, a objasnili su nam to time da su mnogi od njih članovi folklonih grupa. Učenici iz Turske su nas zamolili da i njih podučimo našem kolu, a oni su nama pokazali svoje tradivionlne igre“, pričaju učenici Prano- poslovne škole u Nišu.

         Domaćini u maju u okvru ovog projekta biće Pravno-poslovna škola u Nišu, a istog meseca ih očekuje i odlazak na Siciliju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare