Učenici Pravno-poslovne škole i Gimnazije „Svetozar Marković“ pomažu starijim Nišlijama

NIŠ

 Vanredna situacija u kojoj se zemlja nalazi pokazala je da na mlade može da se računa u najtežim trebucima, a to su dokazuju učenici Pravno-poslovne škole u Nišu kojima će se ovih dana pridružiti i đaci Gimnazije „Svetozar Marković“. Đaci ovih škola su i inače  poznati po humanitarnim akcijama koje često organizuju pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija, a u ovom trenutku to su starije osobe preko 65 godina koje ne mogu da napuštaju svoje domove. Učenicima su se u ovoj akciji priključili i njihovi profesori koji zajedno sa njima obilaze određene reone u Nišu.

                        „Učenici su se za volontiranje javili krajem prošle nedelje  ali deca nisu istog dana počela sa volonriranjem jer se prijavio veliki broj volontera. Danas nam je prvi dan na terenu , a obaveza učenika je bila da u stambenim zgradama zalepe obaveštenja za stanare. To su brojevi telefona na koje starije osobe mogu da pozovu ako su im potrebni lekovi kao i telefoni za lekarske savete“, kaže profesorka Selena Vuković koja zajedno sa dva učenika obilazi teren.

                       Danas su na terenu sa njom bile dve učenice na lokaciji Trošarina i Bulevar Nemanjić. One su u zgradama zalepile brojeve telefona za pomoć, a svakog dana srednjoškolci dobijaju nova zaduženja i uskaču tamo gde je pomoć najpotrebnija.

                       „Mladi volonteri, srednjoškolci, su za na terenu sa punom zaštitnom opremom. Imaju maske, rukavice ali i legitimacije koje smo dobili od Gradske opštine Medijana“, kaže profesorka Vuković. „Deca su ovom prilikom pokazala veliki stepen odgovornosti i humanosti. Mnogi od njih nisu sa teritorije opštine Medijana ali ih to nije sprečilo da se prijave da pomognu u starijim osobama u situaciji u kojoj se oni sada nalaze. Neki od volontera dolaze iz Medoševca, Pasi Poljane, Vrežine ili Palilule. To rade pešice jer gradski prevoz ne radi. Njima to ne pada teško jer znaju da je najstarijim Nišlijama potrebna pomoć“.

                             Profesorka Selena Vuković kaže  da se akcija odvija u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Niš.

                     „To su deca sa smera za tehničare za zaštitu od požara“, dodaje ona. „Akcija će trajati dok traje vanredna situacija. Inače, moram to da naglasim, javio nam se veliki broj dece, ali sa profesorima su na terenu po dva učenika“.

                        Već ovih dana profesorima i učenicima Pravno-poslovne škole pridružiće se i učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu koji su javnosti već poznati po mnogim humanitarnim akcijama koje su do sada organizovali. Ova će biti samo još jedna u nizu, a njihov primer će pokrenuti slične akcije i u ostalim školama kako bi što veći broj mladih pomagao starijim Nišlijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare