Učenici Medicinske škole jedini u Srbiji  uče medicinsku informatiku na osnovu softvera koji se koristi u zdravstvenim ustanovama

NIŠ

Zahvaljujući upornosto profesora informatike Filipa Klaina i direktora Medicinske škole „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu, Miroslava Savića učenici ove škole jedini u Srbiji u okviru predmeta medicinska informatika uče uz pomoć novog softvera koji im je obezbedila firma ’’Helient’’ a koji se koristi za vođenje neophodne evidencije u skoro 80 posto zdravstvenih ustanova u zemlji.     

              

Na ovaj način, budući lekari, farmaceuti , sestre i tehničari naučiće da, još u školskim klupama, elektronskim putem vode administraciju o pacijentima i ostalim činjenicama bitnim za njihovo lečenje.Ranije, tu vrstu metodologije, djaci ove škole, učili su tek po zapošljavanju, u neku od medicinskih ustanova. Valja napomeniti da ovaj softver koriste i Univerzitetski klinički centar u Nišu kao i Dom zdravlja, pa čak i 80 posto zdravastvenih ustanova u Srbiji. Njegovim izučavanjem i primenom,budući medicinski radnici  i pre zapošljavanja biće osposobljeni za vodjenje medicinske administracije,elektronskim putem.

                   „Praktično oni na ovaj način mogu da vode kompletnu medicinsku dokumentaciju  počev od administrativnih podataka pacijenata, lekara specijalista, utrošak medicinskog materijala, kao i analize i izveštaje pacijenata. Sistem im obezbeđuje da celokupnu medicinsku dokumentaciju, sve medicinske podatke, mogu da imaju na jednom mestu“, objašnjava profesor Filip Klain.

                      Ranije su zaposleni u zdravstvu administrciju obavljali pisanjem na papiru. Uvodjenjem ovakvog sistema, koji je firma Helient razvijala 20 godina, olakašava se rad i omogućava brži dolazak do podataka.

                      „Sada se obuke rade u samom Univerzitetskom kliničkom centru. Kada se naši učenici zaposle oni prvo odlaze na obuku za rad sa ovim softverom, a potom počinju da rade u svojoj struci. Sada se stvari menjaju i kada učenici završe školovanje kod nas oni će, kada se zaposle, već znati da rade sa ovim softverom i predaće se u potpunosti svom poslu. Iz naših školskih klupa ih šaljemo sa potrebnim znanjem i neće im biti potrebna nikakva obuka“, zaključuje Filip Klain.

                          Ovaj operativni program, može da se koristi i u drugim predmetima, kao što su medicinska nega i prva pomoć. Medicinska škola ‘’Dr Miodrag Lazić’’ima 963 učenika,. Novi softver, jeste još jedna stepenica u razvoju njihovog znanja.

                            „Najveći resurs naše škole su upravo učenici. Mi se sa njima ponosimo a da je tako pokazuju i prijemni ispiti kada upisuju fakultete. Godinama unazad se dešava da učenici naše škole zauzimaju prva mesta na rang listama za upis i to ne samo na Medicinskom već i na drugim fakultetima. Posebno smo ponosni na podatak da se naši đaci nalaze i među prvima na ring lista upisa na VMA a uspeh je utoliko veći jer se ovde prijavljuju kandidati iz cele Srbije. Veliki procenat njih nastavlja dalje školovanje. To samo dokaz da se u našoj školi sa radi kavalitetno i da pripremamo odličan medicinski kadar“, kaže Miroslav Savić, direktor škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare