Učenici iz Niša, Turske i Rumunije spajaju učenje i prirodu

NIŠ

U Gradskoj kući priređen je prijem za učenike i nastavnike OŠ „Radoje Domanović“ iz Niša i njihove goste, učesnike Erazmus Plus projekta iz škola iz Ankare u Turskoj i Kalimaneštija u Rumuniji. I gosti i domaćini učestvuju u zajedničkom projektu „Časovi u prirodi“ koji za cilj ima da ohrabri  učenike da provedu što više vremena va vazduhu i u prirodi. Đaci Oš „Radoje Domanović“ su u okviru ovog projekta napravili u školskom dvorištu mini baštu u kojoj neguju nekoliko vrsta  povrća, a kada ono sazri sa učiteljima i nastavnicima pripremaju zimnicu.

                       „Školska bašta je novi vid ambijentalne nastave, za školsko i slobodno vreme. To je istovremeno i neka vrsta hobija koji je davno zaboravljena reč u životu mladih, a hobi puno puta postaje struka. Ovde će verovatno biti puno mladih botaničara u Srbiji, Turskoj i Rumuniji, a ono što je na kraju najvažnije, Erazmus projekti su prilika da se učenici upoznaju sa drugim tradicijama i običajima, i u očuvaju svoje“, poručila je gradska većnica za obrazovanje na prijemu.

                       Škole koje učestvuju u ovom projektu su se na prijemu predstavile i perezentacijom ali i filmom koji je snimljen tokom rada na projektu. Niška škola „Radoje Domanović“ je ponudila i nekoliko novih ideja, a jedna od njih je da se  nastava pomeri iz učionica u prirodu radi povećanja učeničke motivacije.

                        „Obrazovanje je našem Gradu na prvom mestu. Resor za obrazovanje ima sluha za sve naše aktivnosti, što je za nas jedan veliki podsticaj da radimo još bolje, i potvrda da za sada radimo dobro. Mi smo se potrudili da im prikažemo grad u najboljem svetlu, ono što nam je najvažnije je suština, vraćanje prirodu. Umesto igrica na telefonu razmenjujmo recepte za dobre čajeve, razne sadnice i uživamo dok naše biljke rastu“, rekla je Dušica Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“.

                       O saradnji ovih škola u okviru projekta Erazmus plus, govorila je i gošća iz Turske.

                        „Veoma smo uzbuđeni zbog ovog projekta koji se implementira u Srbiji. U našoj školi u Katlu smo počeli ovaj projekat pre četiri godine, i već imamo veliki zasad, povrća i voća, mini zoološki vrt, gde čuvamo koze, pse, patke i kokoške. Nadamo se da će ovaj projekat da omogući da se učenici upoznaju i spoje sa prirodom. Srećni smo jer nastavnici i učenici zajedno beru voće i povrće i hrane životinje. Hvala gradu Nišu na gostoprimstvu, i hvala Srbiji i Rumuniji“, navela je Selan Kajan iz Turske.

                     Erazmus Plus je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u oblasti opšteg, stručnog, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, mladih i sporta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare