Učenici i studenti predstavili radove nastale u okvru projekta “Dani kulturnog stvaralaštva mladih umetnika –Tvrđava umetnosti ”

NIŠ

U Galeriji Niškog kulturnog centra danas je otvorena izožba radova mladih neafirmisanih umetnika iz srednje umetničke škole iz Niša i istudenata sa Fakulteta umetnosti u Niš. Radovi su nastali u okviru i projekta koji je organzovan tokom juna u niškoj Tvrđavi a koji je podržan od strane Grada Niša -Sekretarijataza kulturu i informisanje.

Organizator i realizator projekta je Centar  za  razvoj  građanskog  društva PROTECTA,  a projekat „Dani kulturnog stvaralaštva mladih umetnika –Tvrđava umetnosti“, kada su nastali radovi, organizovan je tokom juna u niškoj Tvrđavi.

 Projekat  je usmeren ka unapređenju kulture i kulturnih dešavanja i ima za cilj da doprinese razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva kao i razvoju kulturnog života.

“ Na ovaj način mi pospešujemo broj kulturnih dešavanja u samom gradu a glavni cilj nam je promovisanje mladih neafirmisanih umetnika. Veliki broj slika je urađen. Mladi umetnici su na kreativan način iskazali svoje ideje i preneli na platna i papire i sada to prezentujemo javnosti.  “ rekao je danas na otvaranju Milan Mijović koordinator projekta iz Protecte.

Jedan od direktora Protecte, Milan Stefanović rekao je da ova organizacija postoji 21 godinu i da postoji zbog ovakvih projekata.

“Ovaj projekat je pun pogodak, imamo saradnju obrazovnih institucija, civilnog sektora, mladih, Grada Niša i gradskih institucija.”, rekao je Stefanović i dodao da Niš, što se tiče umetnosti ima budućnosta to je najvažnije.  Pritom je izrazio uverenje da će ovakvi projekti postati tradicija u Nišu.

Na izložbi su predstavljeni radovi studenata Fakulteta umetnosti u Nišu.  Osmoro studenata Fakulteta umetnosti i 15 đaka Umetničke škole učestvovalo je u projektu.

“Ovde je više od sto radova. To su radovi iz sfere likovne umetnosti, primenjene umetnosti. Tehnike su različite, od kombinovanih do pastela, olovaka, krede, grafita, kolaža i tempera. Moja ideja je da se nakon zatvaranja izložbe formira jedna kolekcija o kojoj će brinuti ili Protecta ili Grad”, objašnjava Slobodan Radojković, vanredni profesor grafike na fakultetu umetnosti.

Najveći broj radova izložili su učenici Umetničke škole u Nišu.

“ Ovo je bila divna prilika za učenike da afirmišu svoj rad, ali i za sugrađane da vide šta to rade naši đaci,  čime se bave, da umetnost izađe iz zatvore nog prostora i približi se svima ostalima. Ovo je i dobra prilika da se međusovno naši učenici i studenti upoznaju, da naši đaci s obzirom na svoje godine, iskustvo, rad , saznaju nešto novo i da razmenjuju iskustva “ rekla je direktorka Umetničke škole Ane Nikolić.

Program otvaranja oplemenili su učenici muzičari iz Umetničke muzičke škole u Nišu.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare