U Vranju u upotrebi polupodzemni kontejneri

VRANJE

Polupodzemni kontejneri, koji su pre mesec i po dana instalirani na četiri lokacije u gradu, dostupni su građanima na upotrebu.

Ispred vranjske Gimnazije, u petak, je održana demonstracija pražnjenja novoinstaliranih polupodzemnih kontejnera. Prisutni su bili u prilici daprisustvuju praktičnoj demonstraciji upotrebe kontejnera i pravilnom načinu funkcionisanja. Pravilna upotreba polupodzemnih kontejnera je neophodna kako bi se održavala čistoća oko njih. Pražnjenje kontejnera odvijaće se uz pomoć namenskog specijalizovanog vozila tako da će biti smanjeno angažovanje radnika.

„Zapremina jednog polupodzemnog kontejnera su četiri kubika i on može da zameni četiri metalna kontejnera po količini prikupljenog smeća. Pozivamo naše građane da sav komunalni otpad, pet i staklenu ambalažu deponuju u namenski određeni kontejner. Na ovim lokacijama smo do sada dva puta dnevno praznili kontejnere. Sada ćemo to činiti jednom dnevno, čime će biti smanjeni troškovi”, izjavio je vršilac dužnosti direktora „Komrada“ Zoran Dimitrijević,

Očekujemo od naših sugrađana da vrše primarnu selekciju otpada i da na mestima gde su obeleženi kontejneri za različite vrsta otpada tako i postupaju, kaže Nela Cvetković izvršna direktorka ovog komunalnog preduzeća.

„Nadam se da neće biti dosta mešanog otpada, mada smo spremni i na to i da sami odvajamo otpad na deponiji Meteris. Radićemo i neke edukativne akcije da bismo upoznali građane kako se kontejneri pravilno upotrebljavaju”, dodala je Cvetkovićeva.

Prednost polupodzemnih kontejnera je što će na jednom mestu moći da se sakupe veće količine otpada, smatra Gordana Božić, zastupnik firme za proizvodnju kontejnera iz Novog Sada.

„Navike naših ljudi su da se pored kontejnera ostavljaju kese sa smećem, ali ukoliko je kontejnersko mesto održavano, čisto i uredno onda se loše navike mogu promeniti. Iskustvo pokazuje da je nas starije malo teže naučiti da odvajamo otpad, ali malo pomalo i do toga će doći”, ističe Božić.

Ona je dodala da je ovaj izum u Finskoj patentiran pre 28 godina.

Ovu investiciju Grad Vranje realizovao je sa Fondom za zaštitu i unapređenje životne sredine. Planirano je da se do kraja godine na pet problematičnih lokacija u gradu instalira još deset polupodzemnih kontejnera.

Loakcije na kojima će biti kontejneri su u blizini Gimnazije, na parkingu ispred Biblioteke, u blizini OŠ „Vuk Karadžić“ i na prostoru preko puta gradske crkve.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека