U Vranju počeli preventivni pregledi digitalnim mamografom

VRANJE

U Vranju je, u utorak, po unapred utvrđenom rasporedu, počela preventivna akcija mamografskih pregleda, prvenstveno žena starosti između 50 i 69 godina.

Pregledi se obavljaju na mobilnom digitalnom mamografu niškog Kliničkog centra uz podršku Ministarstva zdravlja, bez uputa i zdravstvenih knjižica.

“Pojedini kolektivi su organizovano dostavili spiskove zainteresovanih žena za pregled dojki, tako da možemo da kažemo da vlada veliko interesovanje.

Uglavnom su pregled zakazale žene sa teritorije Grada Vranja i prvog dana zakazivanja pregleda na mobilnom digitalnom mamografu pored građanki Vranja bilo je zainteresovanih žena i iz opštine Vladičin Han”, kažu u Zdravstvenom centru u Vranju.

O značaju mamografije dojki u dijagnostici za medije je  govorio načelnik Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, Opšte bolnice Vranje, dr Nebojša Milosavljević.

“Ovim pregledima biće prvenstveno obuhvaćene žene starosti između 50 i 69 godina. Nije slučajno zbog čega je to tako, upravo zbog toga što najveći broj karcinoma dojki se javlja u tom periodu” naglasio je dr Milosavljević.

On je dodao da na teritoriji Grada Vranju postoji 11.000 žena u tom godištu i da se skrining procedura primenjuje na dve godine. Pozvao je sugrađanke da iskoriste ovu priliku i da se pregledaju.

Napomenuo je da će preglede moći da urade i mlađe žene uz uput i adekvatnu indikaciju izabranog lekara i da će pokretni mamograf biti u Vranju sve dok postoji realna potreba.

U izjavi medijima, dr Milosavljević je ukazao na poražavajuću statistiku.

U Srbiji godišnje od karcinoma dojke oboli preko 4.000, a premine više od 1.600 žena.

“Potpuno je jasno da ukoliko se na vreme žena javi na pregled i na vreme otkrije neka promena tog tipa da će rezultat lečenja biti najbolji”, istakao je dr Milosavljević.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena.

Pokretni digitalni mamograf postavljen je ispred Sportske hale u Vranju.

Danas je svoj termin za pregled na digitalnom mobilnom mamografu dobilo 164 žena.

Iz Zdravstvenog centra Vranje apeluju da pacijentkinje poštuju termin pregleda kao i sve propisane epidemiloške mere, kako bi se sprečilo stvaranje nepotrebnih gužvi.

“Sve pacijentkinje kod kojih se uoče odstupanja od normalnih vrednosti, biće uredno obaveštene i pozvane na dodatnu dijagnostiku”, saopštavaju iz ove ustanove.

Ove preglede rade rendgen tehničari i specijalisti radiolozi Kliničkog centra Niš. Zakazivanje pregleda, kao i svaku drugu potrebnu vrstu podrške pruža Zdravstveni centar Vranje.

Pokretni mamograf u Vranju poslednji put je bio pre 12 godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare