U Vranju počeli 41. ,,Borini pozorišni dani”

VRANJE

Otvarajući ovu pozorišnu manifestaciju, koja u rodnom gradu velikog pisca Borisava Stankovića živi više od četiri decenije, gradonačelnik  Slobodan Milenković je rekao da ovaj festival ima dugu tradiciju, da je jedan je od najprestižnijih u zemlji i prepoznatljiv na kulturnoj mapi Srbije.

„Grad Vranje i „Borini pozorišni dani“ su sinonimi za uspešnost, za rast i razvoj. Ovaj festival pokazatelj je odlične saradnje pozorišta i grada i spremnosti da se ulažu trud i napori, kako bi se oblast kulture u našem gradu konstantno razvijala. Zahvaljujući republici i velikom zalaganju lokalne samouprave danas imamo jedno od najmodernijih i najopremljenijih pozorišta u Srbiji. Ponosni smo na to, ponosni smo na naše glumce koji stvaraju i napreduju i predstavljaju Vranje na dostojan način“, rekao je Milenković.

On je dodao su „Borini pozorišni dani“ značajno kulturno obeležje Vranja i Vranjanaca koji neguju organizovani pozorišni život bezmalo ceo jedan vek.

Publici se obratila i glumica Milena Pavlović Čučilović, član žirija,   naglasivši da je stvarnost u kojoj živimo nepredvidiva i puna izazova. „Teme kojima se bave predstave na ovom festivalu jasno postavljaju putanju kojom treba ići kao i odgovore na pitanja: da li je porodica ostala sveta, da li nas je emancipacija emancipovala, do kada će trajati borba medju polovima, da li svoje korene zalivati ili iščupati, kao i šta ostavljamo detetu – budućem čoveku u amanet? Uprkos svemu treba nagraditi svaki podvig, ohrabriti svaku misao i sliku o prolaznosti u sadašnjem trenutku, radovati se treba svakoj predstavi i svakom popunjenom sedištu. U svakodnevici , takvoj kakva je, treba naći mesta za smeh, zagrljaj i zdravicu”, rekla je glumica.

Prvo veče manifestacije glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrali su predstavu „Pučina“ koja je rađena po tekstu Branislava Nušića. Reditelj je Egon Savin.

Pre početka „Borinih pozorišnih dana“ u foajeu pozorišta otkriven je portret Radeta Radivojevića, utemeljivača manifestacije. U Galeriji pozorišta otvorena je izložba fotografija povodom 125 godina od osnivanja vranjskog teatra.

Večeras na programu je predstava ,,Ana Karenjina“, u izvođenju Novosadskog pozorišta. „Borini pozorišni dani“ završavaju se 28. oktobra.

Sve predstave počinju u 20 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare