U Vranju počela manifestacija „Svetosavka nedelja“

VRANJE

U Vranju se ova kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija  organizuje pune tri decenije. Vranje je jedini grad u zemlji, koji se može pohvaliti tako dugom tradicijom organizovanog proslavljanja Svetog Save, rekao je otvarajući „Svetosavsku nedelju“, koja se održava online.

„Manifestacija se, nažalost, održava u izmenjenom obimu i obliku, jer nam to diktiraju trenutak, epidemijska situacija, ali i naša želja i obaveza da ne ugrozimo zdravlje učesnika, nosioca programa manifestacije. Zato smo odlučili da programe realizujemo onlajn, tako da naši sugrađani, poštovaoci lika i dela Svetog Save, neće biti uskraćeni da prate sadržaje ovogodišnje manifestacije. Naša istrajnost da održimo kontinuitet organizovanja „Svetosavske nedelje“ dokaz je doslednosti sadašnjih generacija da na jedan primeren način slave lik i delo velikog prosvetitelja. Sveti Sava, rođen kao najmlađi naslednik Stefana Nemanje, velikog srpskog župana i rodonačelnika slavne loze Nemanjića, izabrao je da služi svom narodu na drugačiji način, kroz službu Bogu. I upravo ljubav prema Bogu odvela ga je na Svetu Goru, odakle je uspeo da postavi temelje kako srpskoj pravoslavnoj crkvi, tako i prosvetiteljstvu, pravnom poretku i srpskom nacionalnom biću. Uspostavio je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve 1219. godine, postao prvi srpski arhiepiskop i postavio čvrste temelje samostalne crkve. Isticao se velikim graditeljskim poduhvatima. Podizao je manastire, širio pismenost, podučavao narod, sveštenike, monahe, osnivao prve bolnice“, istakao je Milenković.

Sveti Sava nije bio samo sveštenik, apostol, diplomata, državnik. Nije bio ni samo osnivač naše prosvete i tvorac naših prvih književnih dela, nastavio je gradonačelnik.

„On je bio i ostao mnogo više. On nas je uobličio, prosvetio i naučio kako da živimo i da poštujemo jedne druge. To se ne sme nikada zaboraviti, bez obzira na sva iskušenja, koje nam donosi život”, rekao je Milenković.

Vladika vranjski Pahomije osvrnuo se na značaj manifestacije i predstavio izložbu koja govori o dva veka postojanja crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini.

Učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Vranju, Sofija Stanković izvela je himnu Svetom Savi.

Kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“  nastavlja se večeras predstavom glumaca vranjskog pozorišta „Princ se neće vratiti“, od 19 sati, na FB stranici manifestacije.
https://www.facebook.com/svetosavska.nedelja.vranje

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare