U Vranju održan protest zaposlenih u obrazovanju pod sloganom „Stop nasilju u školama“

VRANJE

Uprkos kiši, na platou ispred zgrade gde su smeštene prostorije Ministarstva prosvete u Vranju, danas se okupio veliki broj zaposlenih u obrazovanju, ne samo iz ovog grada već i drugih opština Pčinjskog okruga.

Na današnjem skupu prosvetara izneta su dva zahteva da se zaustavi nasilje u školama, i počnu pregovori o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju, rekao je Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Pčinjskog okruga.

 „Poznato je svima da je situacija u školama i našem društvu vezana za nasilje, kako vršnjačko tako i ono usmereno prema nastavnicima i zaposlenima u obrazovanju, kulminirala poslednjih nedelja. Zato je širom Srbije, u 47 gradova, organizovan ovakav protestni skup. Zahtevi sindikata, osnosno učesnika štrajka, da se prvenstveno počne sa razgovorima dobijanja statusa službenih lica zaposlenih u prosveti, odnosno nastavnika, i da se počne sa radom na izmeni zakonske regulative i propisa koji bi doprineli smanjenju nasilja u školama“, rekao je Mladenović novinarima.

On je rekao da postoje najave da bi do kraja godine trebalo da budu  promenjeni neki propisi u oblasti obrazovanja, da se posluša struka, kako sankcionisanje učenika, odnosno prestupnika, ne bi bilo samo mrtvo slovo na papiru.

„Ima nekih pomaka, jer je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zajedno sa sindikatima, juče formiralo radnu grupu koja će se baviti izmenama propisa u ovoj oblasti“, kazao je Mladenović.

U štrajk su stupili samo članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, dok su ostali sindikati imali blaži oblik protesta.

Na pitanje novinara JUGpressa koliki broj prosvetara i škola štrajkuje, Mladenović nije imao tačan podatak, ali je istakao da je u velikom broju škola bila totalna obustava rada.

„U Vranju totalna obustava rada je bila u Gimnaziji „Bora Stanković“, u Ekonomsko-trgovinskoj školi, kao i u Tehničkoj školi i delimično u Medicinskoj. Zapravo, u svim srednjim školama. Što se tiče osnovnih škola naši članovi nisu držali nastavu u OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, dok su ostali organizovali časove. Potpuna obustava je bila u Gimnaziji „Jovan Skerlić u Vladičinom Hanu, kao i u OŠ „Branko Radičević“ i u školi u Džepu“, rekao je Mladenović.

On je dodao da je bilo mnogo opstrukcija i pretnji pojedinih direktora škola u Vranju, koji su na sve načine pokušali da spreče organizovanje ovog protestnog skupa.

Njima je poručio da opstrukcija štrajka pojedinih direktora, u najmanju ruku, nije kolegijalna.

„Ne treba da budu kapoi u obrazovnom sistemu, već, da budu prosvetni radnici, što oni i jesu. Direktori škola su najodgovorniji za naslje koje se dešava. Bilo je dosta pretnji, opstruiranje štrajka, ali im to u najvećoj meri nije uspelo“, istakao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Pčinjskog okruga.

Današnji protest prosvetara u Vranju organizovan je pod parolom „Stop nasilju u školama“.

„Bio je to četvrti i najmasovniji protest, jer su prosvetni radnici prepoznali problem koji stvarno utiče na sve, a najviše na nas. Oni žele da se ovo reši i spremni su da se bore. U svemu tome imamo podršku roditelja dece“, zaključio je Mladenović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare