U Vranju obeležena gradska slava Duhovski ponedeljak

VRANJE

Svetom arhijerejskom liturgijom, tradicionalnim litijama ulicama grada, rezanjem slavskog kolača i trpezom ljubavi u Vranju je obeležena gradska slava, Duhovski ponedeljak.

U Sabornoj crkvi Svete Trojice, svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije vranjske, u prisustvu čelnika grada, predstavnika policije, Vojske Srbije i velikog broja vernika, služio je episkop Stobijski David.

Nakon toga, pravoslavna litija, saborna povorka vernika, predvođena sveštenstvom sa krstovima, crkvenim zastavama i ikonama, prošla je ulicama grada.

Povorka je prošla i gradskim šetalištem gde je održan pomen svim oslobodiocima Vranja.

Rezanje slavskog kolača obavljeno je po povratku litije u Saborni hram Svete Trojice koji takođe proslavlja svoju slavu.

Gradska slava Duhovi simboličan je početak rada nove gradske vlasti, rekao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

„Duboko verujem da su duhovne vrednosti preteča i  preduslov za sve druge vrednosti i vrline. Svima čestitam slavu i želim da je provedete u miru, dostojanstvu, zdravlju, sreći i blagostanju. U narednom periodu želim da budemo tolerantniji i trpeljiviji jedni prema drugima. U budućnosti očekujem intenzivniju saradnju gradske i crkvene vlasti“, rekao je gradonačelnik.

Potom je u porti hrama bila priređena trpeza ljubavi.

Domaćin slave naredne godine biće đakon Vladan Milutinović.

 

Vranje slava 4 Vranje slava 5 Vranje slava 3 Vranje slava 2 Vranje slava 1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare