U Vranju obeležen Dan primirja

VRANJE

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Vranju je obeležen polaganjem venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. godine u centru grada.

„Ne smemo zaboraviti da je 1915. godine Srbija nazivana zemljom smrti, da su oblasti u kojima su se vodile bitke bile razorene i popaljene. U ovim najgorim epizodama stradanja srpskog naroda na prvim linijama fronta, stajale su najveće srpske vojskovođe, koje su hrabrile i vraćale moral klonuloj srpskoj vojsci. Primorani na epopeju povlačenja, kasnije nazvanoj Albanska golgota, na desetine hiljada srpskih vojnika večno je zaspalo u albanskim snežnim planinama. I u ovakvim uslovima nije umrla srpska vera i jaka želja za povratak u Srbiju, u zemlju gde su u tada najstrašnijim mukama „živi zavideli mrtvima“, rekao je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

On je dodao da je poput feniksa iz pepela ustala srpska vojska i založila život za vaskrs srpske države. Danas, dok simbolično na reveru nosimo cvet Natalijine ramonde, setimo se kolika je, pre 100 godina, velika žrtva podneta da bi srpska država oživela.

„Dok minutom ćutanja odajemo počast žrtvama, ne zaboravimo da kada bi ćutali za svakog poginulog u Prvom svetskom ratu, tišina bi trajala 866 dana. Ne zaboravimo da tamo gde se barjak vijorio i gde su zastave bile potopljene krvlju, rađala se sloboda za srpsku državu”, istakao je Tričković.

Vence i cveće, položili su gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici vojske, policije, mnogobrojna udruženja, prestavnici političkih stranaka i obrazovnih ustanova.

Srbija je u Velikom ratu izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 posto od celokupnog broja stanovnika prema popisu iz 1914. godine, podaci su političkih stranaka i obrazovnih ustanova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare