U Vranju komisija čiji sastav nije javno objavljen, odobrila 18 medijskih projekata sa 18 miliona dinara

Na sednici Gradskog veća u Vranju, usvojen je Predlog Komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Vranja u 2021. godini.

Sastav komisije nije javno objavljen, iako je to obaveza po pozitivnim propisima koji se odnose na medijsku sferu.

Na konkurs je stiglo 37 prijava, a prihvaćeno je 18 projekata. Za ove namene iz gradskog bužeta predviđena su sredstva u iznosu od 18 miliona dinara. Od toga 14 miliona dinara opredeljeno je za sufinansiranje televizijskih projekata i 4 miliona za projekte ostalih medija.

Četiri projekta nisu razmatrana zbog odluke Saveta za štampu, kojom im je izrečena mera opomene, rekla je na konferenciji za novinare, zamenica gradonačelnika Zorica Jović Zorica Jović.

Najviše para su dobile dva lokalna elektronska medija.

Radio televizija Vranje za dva medija u svom sastavu ukupno 6 miliona i 600 hiljada dinara, koliko i Televizija Vranjska plus.

Televizija Bujanovac koju drži isti vlasnik kao i RTV Vranje dobila je 450 hiljada dinara.

TV Info puls 500 hiljada i TV Ritam 800 hiljada dinara.

Dakle pet televizija od kojih četiri u Vranju i jedna u Bujanovcu ukupno su iz gradskog budžeta dobile 14 miliona dinara koliko je i predviđeno.

Šest radio stanica je dobilo ukupno milion i 650 hiljada dinara.

Radio Vranje dobio je 950 hiljada, OK radio je podržan sa 400 hiljada, Radio Ritam sa 200 hiljada i Radio Skay sa 100 hiljada dinara.

Među medijima koji su dobili pare je i sedam internet portala.

Portal Vranjenews dobio je 400 hiljada, VOM 350 hiljada,

Vranjski portal iz Vranjske Banje i Pčinjski 017 portal, dva nova internet medija, dobili su po 300 hiljada, Jugmedija iz Leskovca 200 hiljada, dok su Info puls i i Vladičin Han podržani sa po 100 hiljada dinara.

Sredstva iz budžeta je dobio i jedan štampani medij. To je Srpski venac iz Bujanovca čiji će projekat biti finansirana sa 100 hiljada dinara.

I tako podeliše pare. Po kom kriterijumu teško je reći a javnosti nije poznato ni ko je pare delio.

Ko su članovi komisije nije zvanično objavljeno, pa se nameće pitanje da li je uopšte formirana i ako jeste da li je zasedala?

Da li su to isti ljudi koji godinama odlučuju o sudbini pojedinih medija?

Zašto se kriju njihova imena?

Uostalom to nije ništa čudno, s obzirom da se nastavlja praksa prethodnih godina. Činjenica je da mediji koji imaju kritički odnos prema vlasti nemaju šanse da prođu.

Gradsko rukovodstvo odlučuje o parama svih građana Vranja kao da ih daju iz sopstvenog džepa.

Očigledno da mogu tako, s obzirom da za svoj rad ne odgovaraju nikome. To najbolje svedoče i radovi na dve kapitalne investicije u Vranju čiji se kraj ne nazire, iako su počeli još 2019. godine, kada je dato obećanje da će biti završene za nekoliko meseci.

Ali su zato podržani projekti medija koji na ovu i druge činjenice ne podsećaju .

Očekivano ni ove godine projekat Regionalne informativne agencije JUGpress nije podržan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare