U Vranju izložba „Timočka krajina i Srednje Pomoravlje u srpsko-turskim ratovima 1876-1878. godine“

VRANJE

Postavka koju su priredili Istorijski arhiv „31. januar“ Vranje, Zavičajni muzej Jagodina i Narodni muzej Zaječar je izložena u Galeriji Narodnog muzeja.

Otvarajući izložbu predsednik Skupštine grada Dejan Tričković je rekao  da se možda na prvi pogled ne uočava veza između Srednjeg Pomoravlja i Timočke krajine, ali su borbe i ratovi koji su se odvijali između 1876. i 1878. godine uticali da se kasnije ovi krajevi oslobode.

Viši kustos Narodnog muzeja u Zaječaru Jelica Ilić govorila je o nastanku izložbe. Istakla je da je osnova izložbe nastala u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Nadograđena je saradnjom sa zaječarskim muzejem.

„Timočka krajina je u srpsko-turskim ratovima doživela veliko stradanje i samim tim je taj događaj nekako izbegavan u lokalnoj istoriografiji. Obično se u istoriografiji slave pobede, spominju se veliki uspesi, a ova su velika stradanja skrajnuta. Upravo 1876. godine Zaječar je sravnjen sa zemljom, stanovništvo se našlo u zbegovima i malo je podataka o toj tamnoj tački našeg grada. Period od 1833. do 1878. godine maltene ne postoji u podacima jer je sve uništeno 1876. godine“, rekla je Ilić.

Muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini, Duško Grbović istakao je da su ljudi iz tog mesta bili u jedinicama koje su 1878. godine oslobađale Vranje.

„Izložbu čini 26 panoa iz muzeja u Jagodini, a 10 je iz Zaječara. U sklopu nje prikazane su i neke operacije prilikom oslobođenja Vranja. U sastavu Šumadijskog korpusa, koji je ušao u Vranje na dan oslobođenja 31. januara 1878. godine, bila je i Jagodinska laka baterija. U njenom sastavu su bili i tgovac Stevan Miljković, odlikovan srebrnom medaljom za hrabrost, kao i Aleksa Đorđević koji je ostavio i jedan zapis o oslobođenju Vranja“, rekao je Grbović.

Izložbu su dosad imali priliku da vide građani Zaječara, Negotina i Majdanpeka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare