U Vranju četiri ginekologa na oko 40.000 žena

VRANJE

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Zdravstvenog centra Vranje (SZZŽ) radi svega četiri doktora specijalista ginekologije i akušerstva na oko 40.000 žena koje žive u Vranju I okolini što stvara ogromne gužve. Na pregled se čeka mesecima, a ni urgenti slučajevi nemaju prioritet.

U Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Zdravstvenog Centra Vranje (ZCV) trenutno je zaposleno osam doktora specijalista ginekologije i akušerstva, a u bolnicu zbog nedostatka ginekologa primaju pacijentkinje iz SZZŽ kada nema gužve. Iz ZCV-a navode da nema dovoljno ginekologa zbog dugogodišnje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, a takođe i zbog prirodnog odliva kadrova.

Trudnice i porodilje, kao i žene koje imaju neke simptome kada zdravstvena ustanova nije u mogućnosti da zakaže pregled, analizu ili intervenciju (u roku od tri dana za trudnice, i 30 dana za žene koje imaju neke simptome) mogu tražiti izdavanje tzv. PZ obrazac kako bi pregled mogle da obave u privatnoj ordinaciji i potom ostvariti refundaciju troškova od RFZO-a. (kraj) DC/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare