U vranjskoj Gimnaziji novi smer: Scenske i audio-vizuelna umetnost

VRANJE

Iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju najavili su da će u školskoj 2024/2025 maturanti moći da upišu dva specijalizovana smera: novi smer od ove godine  namenjen je učenicima sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti, a drugi koji postoji već šest godina namenjen je učenicima sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku

Sastanak zainteresovanih roditelja i učenika održaće se u subotu, 6. aprila u 10 časova u Svečanoj sali Gimnazije. Odmah nakon sastanka počeće i besplatna pripremna nastava za zainteresovane učenike.

,,Specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti radiće po programu koji otvara prostor za rad u kreativnoj industriji, što je zanimanje budućnosti. Podrazumeva i dobru pripremljenost za nastavak obrazovanja studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali pri tome ne uskraćuje učenicima prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti”, rekli su iz vranjske Gimnazije.

Učenici ovih odeljenja se tokom četiri razreda kontinuirano uključuju u kulturno-umetnička dešavanja kroz organizovane i vođene obilaske institucija kulture i umetnosti (lokalni filmski, TV i radio studiji, digitalni studiji, pozorišta…) u cilju potpunijeg razumevanja umetničkih zanimanja scenske i audio-vizuelne oblasti i kvalitetne pripreme za izbor budućeg fakulteta i odseka.

Kandidat koji se opredele za novi smer polažu prijemni ispit na kome rešavaju test iz opšte kulture 11. maja. Test sadrži pitanja sa srednjeg i naprednog nivoa iz predmeta srpski jezik i književnost, likovna kultura, muzička kultura i istorija. Za pripremu  se mogu koristiti udžbenici iz ovih predmeta. (kraj) DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare