U vranjskim školama ponovo sistematski stomatološki pregledi

VRANJE

“Nedelja zdravlja usta i zuba”, 31. po redu, ove godine se obeležava pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube”.

Specijalista oralne hirurgije u Zdravstvenom centru u Vranju, dr Dragan Đošić, ističe da su u očuvanju zdravlja usta i zuba neophodni preventivni pregledi kod dece i odraslih.

„Da bi se izbegle komplikacije bolesti usta i zuba kod mlađe populacije, kod dece i kod odraslog stanovništva, potrebno je da se na svakih šest meseci rade preventivni pregledi usta i zuba”, kaže dr Đošić..

Govoreći o očuvanju zdravih zuba kod trudnica i porodilja dr Đošić napominje da su stomatološke intervencije kod trudnica i porodilja bez kontraindikacija i da su usluge besplatne.

On dodaje da su sa direktorkom Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljanom Antić u toku dogovori o ponovnom uvođenju sistematskih preventivnih stomatoloških pregleda u vranjskim osnovnim i srednjim školama.

“S obzirom da prolazi kovid pandemija vraćamo stomatologe u školske ambulante i krećemo ponovo sa preventivnim i sistematskim pregledima kod dece. Istovremeno preventivni pregledi planirani su i za studente”, kaže dr Đošić. 

Naročito značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine pokazuje da najveći procenat stanovnika Srbije, više od 75 odsto, koji redovno peru zube je među mladima uzrasta od 15 do 24 godine.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare