U Vlasotincu potpisani ugovori sa malim poljoprivrednicima

VLASOTINCE

 U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji u opštini Vlasotince sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opštinom Vlasotince, potpisani su ugovori sa korisnicima koji su izabrani putem konkursa za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede. Fond je osnovan uz podršku Projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, sa ciljem višegodišnje podrške malim poljoprivrednicima koji teško dolaze do drugih izvora za finansiranje svoje proizvodnje, saopšteno je iz te fondacije.

“Zahvaljujući dobroj saradnji sa Divac fondacijom i Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, danas ćemo uručiti ugovore prvim korisnicima sredstava iz našeg, lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede. U njemu je tri miliona dinara koje smo ove godine namenili za razvoj stočarstva jer je trenutno to najugroženija grana poljoprivrede”, izjavio je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

„Kroz lokalni fond za razvoj poljoprivrede ove godine podržaće se 12 korisnika koji su izabrani preko konkursa. To su nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji se bave stočarstvom i sredstva će moći da iskoriste za nabavku kvalitetnih priplodnih grla. Maksimalan iznos sredstava je 250.000 dinara po korisniku. Lokalna samouprava subvencioniše kupovinu sa 20% bespovratnih sredstava, dok preostala sredstva korisnik vraća bez kamate naredne tri godine u Fond, iz kog će se u narednim godinama podržavati drugi poljoprivrednici. Bitno je naglasiti da korisnici pored sredstava iz Fonda mogu ujedno aplicirati i za druge vrste podrške, subvencije i grantove pri lokalnoj samoupravi i na taj način dodatno unaprediti svoje poljoprivredno gazdinstvo“ izjavio je Milijan Maraš iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Uspešna dugogodišnja saradnja sa opštinom Vlasotince je rezultirala potpisivanjem  i impletencijom ovog projekta. Kao subjekti regionalnog razvoja koji prepoznaju potencijal lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga ovakav tip projekta je značajan jer targetira ciljnu grupu koja do sada nije imala mogućnost da učestvuje u drugim projektima. Veliko mi je zadovoljstvo što je u pitanju opština Vlasotince koja vodi računa da podrška bude usmerena krajnjim korisnica kojima je i najpotrebnija rekla je Dragana Belenzada direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. 

Od 2020. godine uz podršku USAID-a osnovano je 13 lokalnih fondova i to u Čajetini, Vranju,Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Beloj Palanci, Novoj Crnji i Vlasotincu. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 10 ovakvih fondova širom Srbije.

„Ovakav vid podrške od strane opštine rešava problem koji imaju mali poljoprivrednici jer teško dolaze do bankarskih pozajmica, i za investiranje obično moraju da koriste sopstvena sredstva. Ovako do povoljnih finansijskih sredstava dolaze na transparentan i jednostavan način, a sredstva fonda kasnije mogu da koriste drugi proizvođači. Posebno nas raduje što je ovo prvi fond koji je osnovan sa nekom od opština u okviru Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i nadamo se da će još njih slediti primer opštine Vlasotince“, izjavila je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama Projekta Velika mala privreda, dodaje se u saopštenjnu. (kraj) VD/ SA.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare