U Vlasotincu održan književni matine “Pevajmo po naški”

VLASOTINCE


Narodna biblioteka “Desanka Maksimović” je na vlasotinačkom Starom groblju , u amfiteatru, organizovala književno matine pod nazivom “Pevajmo po naški”.

Povod organizovanja druženja sa pesnicima je obeležavanje Evropskog dana jezika. Naime, Evropa 26. septembra slavi dan jezika, kao izraz jezičke raznolikosti, koja svedoči o njenom bogatom kulturološkom nasleđu. Upravo ta jezička raznolikost, koja krasi 47 evropskih država, sa preko 800 miliona stanovnika, obaveza je za postizanje većeg razumevanja među narodima. Ovom prilikom svoje stihove kazivali su pesnici Vera Cvetanović , Dragan Radović, Vlasta Cenić i Srba Takić. Biblioteka je u goste pozvala poznate pesnike sa juga Srbije, koji se od drugih razlikuju upravo po tome što pišu na dijalektu, odnosno svoj maternji jezik slave kroz poeziju. Pesnicima su se pridužili i učenici gradskih osnovnih škola. Program su vokalnim nastupom upotpunile gimnazijalke Milena Ristić, Mila Mitić i Petra Dimanić .

Kroz stihove koje su učesnici kazivali podsetili su da poštujući svoj maternji jezik mi poštujemo sebe, svoje pretke, dajemo svetao primer onima koji dolaze posle nas. Da time zaslužujemo poštovanje drugih, uz uzajamno uvažavanje i saradnju, koji jedino mogu da vode ka slozi i dobrim delima.

Manifestacija “Pevajmo po naški” organizovana je uz poštovanje svih propisanih i preporučenih mera zaštite protiv koronavirusa.

Posebne apaluze dobila je Nađa Đelić, učenica četvrtog razreda OŠ ,,Siniša Janić” za kazivanje stihova Slavke Vojinović posvećene našem teniskom asu Noletu Đokoviću.

NOLE, TATKO NA TENIS

Koj će s tebe Nole,

kad ti ravan nema ?

Tepaš gi sve redom,

tu nema dileme.

Samo treba da odlučiš

s koju muku da gi mučiš,

koju ćošku da pogodiš,

kako krizu da prebrodiš.

Tvoj je forhend mračan,

bekend ubitačan,

razbucaš igru celu

kad pošalješ paralelu.

Sam’ nastavi da gi nižeš

i pehari da podižeš,

red na masters, red na slem,

to mi je problem.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare