U Vlasotincu obeležen Dan primirja

VLASOTINCE


Delegacija lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom Privremenog organa opštine Bratislavom Petrovićem i predstavnici boračkih udruženja iz vlasotinačke opštine, u subotu su obeležili Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Oni su najpre položili cveće na spomenik palim borcima za slobodu i ujedinjenje u nacionalnim pokretima i ratovima 1809-1918. godine u parku, u centru grada. Potom je cveće položeno i na Spomen – kosturnicu na mostu, na Južnoj Moravi. Cveće je po prvi put položeno i počast odata stradalim meštanima Batulovca kod Spomen ploče i česme u centru sela.
Na stradale branioce mosta na Južnoj Moravi podsetio je predsednik vlasotinačkog SUBNOR-a Srba Takić, ističući da je njih 49 trećepozivaca Timočke divizije hrabro branilo odstupnicu srpskoj vojci prema Kosovu.
U ime meštana Batulovca sve prisutne je pozdravio Bratislav Todorović i podsetio na stradanje srpskog naroda, pa i sela Batulovca, u Velikom ratu.

  • Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u mnogim državama i glavnim gradovima u svetu, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Rusiji, Novom Zelandu, Italije, SAD. Kod nas u Srbiji od 2012. godine. Prvi svetski rat ostavio je ogromne posledice, zemlja je bila uništena, opljačkana, najveći gubici su bili u ljudstvu. Stradala je gotovo trećina srpskog stanovništva – podsetio je prisutne Todorović.

  • Član OO SUBNOR-a Vlasotince Tomislav Mitić pozvao je sve učesnike ratova devedesetih da predaju neophodnu dokumentaciju kako bi do kraja godine dobili boračke ligitimacije i spomenice mada nije objasnio u kakvoj je to vezi za obeležavanjem ovog datuma.

  • Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u Srbiji , ali i u mnogim zemljama širom sveta. To je dan kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom u železničkom vagonu u Francuskoj i time je okončan Veliki rat koji je imao razorne posledice za čitavu Evropu. U Velikom ratu u Srbiji je bilo između 1.100.000 i 1.300.000 žrtava, što je činilo gotovo trećinu srpskog stanovništva. Prema istorijskim podacima broj žrtava u Prvom svetskom ratu premašio je 15 miliona ljudi, a Srbiju srazmerno prema broju poginulih a srazmerno broju stanovnika svrstava na prvo mesto.
    Amblem koji se koristi za Dan primirja je cvet Natalijina ramonda, a koji se vezuje za tle na kome se se dešavale prelome bitke u samoj završnici rata, i reč je o cvetu koji ima neverovatnu sposobnost da se potpuno oporavi, nakon što se osuši, zbog čega je dobio i naziv “cvet feniks”. Amblemom je iskazana i simbolika “ponovnog rađanja” Srbije, nakon teških borbi u Velikom ratu.(kraj) VS/LJS
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare