U Vlasotincu obeležen Dan devojčica

VLASOTINCE


Tehnička škola Vlasotince i ove godine obeležila je Dan devojčica, manifestaciju međunarodnog karaktera koja se održava svakog četvrtog četvrtka u aprilu mesecu, sa ciljem da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odlučivanja o budućim zanimanjima rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, umesto uvreženom podelom na „muške“ i „ženske“ poslove.

 • Nastavnice predmeta iz područja građevinarstva zajedno sa učenicama Tehničke škole gostovale su u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Grdelice kako bi budućim srednjoškolkama predstavile mogućnosti obrazovanja u oblasti građevinarstva koja se tradicionalno smatra „muškom“- rekla nam je profesorka Nina Đorđević o aktivnostima vlasotinačke Tehničke škole.

 • JUGpress : Šta su osnovci mogli još da vide i čuju?
  N.Đorđević: – Pored prezentacije obrazovnih profila koje nudi Tehnička škola, učenice osnovnih škola su imale priliku da učestvuju u nizu interaktivnih aktivnosti poput pokaznih vežbi, izrade crteža, sastava i vizuelnih istraživanja.
  JUGpress: Vaša Tehnička škola učestvuje i u jednom međunarodnom projektu?
  N. Đorđević: – Da. Tehnička škola Vlasotince učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ koji realizuju Ministarstvo prosvete i GIZ. Svake godine povodom Dana devojčica projekat podržava izabrane srednje stručne škole da organizuju susrete učenice sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Kroz različite aktivnosti, uživo i susrete, devojčice imaju priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama, preduzetnice i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.
  JUGpress: Impozantna je brojka devojčica i devojaka koja su do sada bila uključena u obeležavanju Dana devojčica?
  Đorđević: – Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje Dana devojčica. Do danas je preko 10.000 devojčica i devojaka učestvovalo u ovoj manifestaciji koja se ove godine održava trinaesti put zaredom u Srbiji – informisali nas je profesorka Tehničke škole iz Vlasotinca Nina Đorđević o aktivnostima povodom Dana devojčica. (kraj) VS/LJS
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare