U Vlasotincu o dualnom obrazovanju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VLASOTINCE

Uvodjenje dualnog obrazovanja u srednje škole se pokazalo kao odličan potez koji je proizveo i dobru saradnju škola i privrede, rečeno je danas na skupu u Srednjoj tehničkoj školi u Vlasotincu na kome se govorilo o saradnji  te škole i privrede u obezbeđivanju adekvatnih kadrova.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici  30 srednjih stručnih škola sa jugoistoka Srbije, predstavnici Ministarstva prosvete, Privreden komore, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, predstavnici domaćih kompanija koje su deo projekta dualnog obrazovanja i predstavnici lokalne samouprave.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović rekao je da je Tehnička škola u tom estu “postala jedna uspešna priča” .

“Duboko sam ubedjen da ulaganje u obrazovanje  nije trošak već investicija u budućnost  I to je obaveza svih nas , zato što je obrazovanje stub jednog društva”, rekao je Todorović.

On je rekao da opština Vlasotince , sem u obrazovanje, ulaže I u druge segmente I istakao da ej u prošlog godini ukupno ulaganje u različitu vrstu infrastructure iznosilo više od dve milijarde dinara.

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić je rekla da  če “ovaj model obrazovanja dati kvalitet”  I da on “ daje nadu da će sve više kompanija poslovati u Srbiji I zapošljavati mlade stručne ljude.

Rukovodilac Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević je rekla da je “po onome što smo videli danas u Vlasotincu školski sistem više nego spreman za uvodjenje dualnog obrazovanja”.

Ona je rekla da će mladi ljudi, koji su završili dualno obrazovanje, radeći u kompanijama na  najbolji način pokazati svoje znanje a da će te kompanije imati benefit jer će dobiti mlade, stručne radnike..

Rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Gojko Banović  rekao je da je “ Vrlo izazovna implementacija Zakona o dulanom obrazovanju”.

Direktor Regionalne privredne komore  Leskovac za Jablanički I Pčinjski okrug (RPKL) Goran Jović ukazao je da na problem zapošljavanja ljudi koji su ostalo bez zbog zatvaranja fabrika na jugu Srbije  I činjenice da su se tehmološki procesi promenili I da poslodaci  pre zapošljavaju mlade ljude koji  završavaju dualno obrazovanje.

Snežana Radivojević iz  RPKL je rekla da se kroz dualno obrazovanje trenutno u ova dva okruga mladi školuju na osam obrazovnih profila .

Pre debate učesnici konferencije su obišli tri fabrike u Vlasotincu , koje su deo dualnog obrazovanja, Gruner. Elrad I Mladost, kao I školsku radionicu u Tehničkohj školi .

U ovom procesu dualnog obrazovanja aktivno učestvuje I nemački GIZ. (kraj) ljs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare