U Vlasotincu izgradjeno prihvatiliste za napuštene životinje

VLASOTINCE

U Vlasotincu je danas uz podršku koju su Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske pružile preko razvojnog programa Evropski PROGRES, završen projekat izgradnje prihvatilišta za napuštene životinje, koje će opština koristiti zajedno sa Bojnikom.

Prihvatilište, koje može da primi 100 životinja, zauzima površinu veću od 400 metara kvadratnih sa ambulantom, stacionarom i dve prostorije za smeštaj životinja o kojima će brinuti zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću „Komunalac“ koji su zajedno sa zaposlenima iz obe opštinske uprave i predstavnicima civilnog društva prošli obuku o brizi i o pravilnom ponašanju prema napuštenim životinjama, kao i o zakonskom okviru koji prati ovu oblast.

„Danas imamo objekat u kome će se na zakonit i human način tretirati napuštene životinje, a kada se završi nabavka vozila za hvatanje nezbrinutih životinja, prihvatilište će početi sa radom u punom kapacitetu“, rekao je predsednik opštine Vlasotince, Zoran Todorović i dodao da je objekat danas  predat na upotrebu vlasotinačkom JKP „Komunalac“.

„Verujem da će se efekti ovoga projekta vrlo brzo osetiti  u smislu smanjenja broja napuštenih životinja na našim ulicama, ali i smanjenja broja odštetnih zahteva naših sugrađana. Naime, samo u prošloj godini na ime naknade štete nastale zbog ujeda pasa isplaćeno je gotovo 3,6 miliona, a prethodnih godina je ta cifra iznosila između 3,5  i četiri miliona dinara, što već govori o isplativosti ovog projekta vrednog 17 miliona“, rekao je predsednik opštine Vlasotince.

„Projekat izgradnje prihvatilišta za napuštene životinje, koji je koncipiran u skladu sa  zakonskim propisima u ovoj oblasti i dobrim evropskim praksama, doprinosi zaštiti i dobrobiti životinja. Takođe, uz adekvatniju brigu o životinjama doprinosi se i bezbednosti i dobrobiti ljudi“, rekao je Marko Vujačić, nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES .

Kako je on istakao pored socijalnog aspekta, bitan je i ekonomski jer će sa smanjenim brojem zahteva za odštetu, lokalna samouprava imati priliku da sredstva usmeri na druge projekte važne za lokalnu zajednicu.

„Važno je naglasiti da je ovaj projekat rezultat međuopštinske saradnje Vlasotinca i Bojnika,  što predstavlja dobar primer kako male opštine poslove iz svoje nadležnosti mogu da sprovedu na ekonomičniji i delotvorniji način ako to rade zajedno“, zaključio je Vujačić i poželeo stanovnicima Vlasotinca srećan Dan opštine, a lokalnoj samoupravi da bude podjednako ili još uspešnija u ostvarivanju ciljeva koje su postavili u pogledu razvoja.

Kako je Marinko Đorđević, koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, dodatno objasnio, opština Vlasotince je donela odluku o davanju zemljišta na korišćenje bez naknade, kao i odluku o izgradnji objekta od javnog interesa dok će u održavanju prihvatilišta i njegovom finansiranju učestvovati obe opštine što će biti regulisano Sporazumom o zajedničkom obavljanju komunalne delatnosti u okviru Prihvatilišta za pse. „Ovim pristupom se unapređuje ne samo odgovornost i transparentnost već i partnerstvo kao jedan od principa dobrog upravljanja“, istakao je Marinko Đorđević.

U pripremi i sprovođenju projekta, posebno su konsultovani predstavnici organizacija za brigu o životinjama, a Društvo za zaštitu životinja „Protekta” iz Vlasotinca će biti uključeno u njegov dalji rad.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Marina Mo
Marina Mo
6 godine pre

Ako ovim prihvatilistem budu upravljali nezainteresovani politicari, pisi propalo. Jos jedan konc logor za pse. Zaposlite iskrene ljubitelje, ako je to moguce.