U vlasotinačkoj opštini smanjen broj nezaposlenih

VLASOTINCE

U mnogim opštinama i gradovima u gotovo čitavoj Srbiji velika je potražnja za poslom. Veliki broj mladih traži posao, a u potrazi za obezbeđivanjem životne egzistencije mnogi su se odlučili da bolju sreću nađu odlazeći u inostranstvo. Taj trend odlazaka u inostranstvo u poslednje vreme poprima ozbiljne razmere, posebno zbog toga što odlaze mladi ljudi, mladi bračni parovi koji tamo praktično rađanjem dece stvaraju svoje porodice na tuđem tlu, i sa velikom verovatnoćom da tamo ostanu za stalno. Nadležne institucije države posebnim merama čine napore kako bi se ovaj problem rešio, a kako je u vlasotinačkoj opštini razgovarali smo sa Marijom Stevanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje Leskovac, koja je dobro upoznata sa svim problemima vezanim za zapošljavanje.

Koliko ima nezaposlenih u opštini Vlasotince ?

-Prema statističkim podacima za septembar 2019.godine na evidenciji nezaposlenih u Vlasotincu nalazi se 3.728 lica, od toga 1.812 žena ili 48,60%. U januaru je na evidenciju bilo prijavljeno 4.457 nezaposlenih lica.
Na kraju 2012.godine broj nezaposlenih u Vlasotincu je bio 6.128 lica.

Koliko mladih čeka na posao i koja je to struktura (obrazovanje)?

  • Do 30 godina starosti registrovano je 706 lica, od toga 347 žena. Najaveći broj prijavljenih mladih je u četvrtom stepenu – 226 lica, zatim u trećem – 159 lica i u prvom – 153 lica. Sa visokom stručno spremom na evidenciji je 78 lica starosti do 30 godina.

Kako to izgleda u ciframa, koji je broj žena, mladi, stariji od 40 godina, Romi, osobe sa invaliditetom i slično ?

  • Nezaposlene žene u Vlasotincu čine 48,60% od ukupnog broja, mladih žena do 30 godina je 347. Što se tiče osoba sa invaliditetom, regostrovano je ukupno 54 lica, najviše sa srednjom stručnom spremom-ukupno 31 lice. Na evidenciji je i 190 lica koja su se izjasnila kao pripadnici romske nacionalne manjine.

Da li je neko dobio posao u ovoj godini iz napred navedenih kategorija ?

U periodu od januara do septembra ove godine sa evidencije u Vlasotincu registrovano je zapošljavanje 1.136 lica, od toga 567 žena. Iz kategorije mladih do 30 godina starosti zaposleno je 344 lica. Iz kategorije osoba sa invaliditetom zaposleno je 26 lica (uglavnom na javnim radovima koje je organizovana NSZ i lokalna samouprava), dok je iz kategorije pripadnika romske nacionalnosto do posla došlo 19 lica.
Da li ima nekih posebnih mera za zapošljavanje ovih kategorija?

  • Nacionalnim i lokalnim akcionim planom zapošljavanja u 2019. godini precizno su definisane kategorije teže zapošljivih nezaposlenih lice, te je, u skladu sa tim, predviđen i niz mera i programa podrške i pomoći u njihovom aktiviranju i zapošljavanju.

Kako smo saznali Filijala Leskovac i Opština Vlasotince potpisali su Sporazum o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za tekuću godinu. O čemu se tu radi ?

  • Flijala Leskovac i opština Vlasotince potpisali su Sporazum o realizaciji lokalnog akcionog plana zapošljavanja u 2019. godini u kome je predviđeno sprovođenje tri mere aktivne politike zapošljavanja: organizovanje javnih radova, dodela subvencije poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica na novootvorenim radnim mestima i sprovođenje stručne prakse. U realizaciji pomenutih mera Filijala Leskovac učestvuje sa 3.500.000 dinara, a opština Vlasotince sa 2.500.000 dinara.Osnovni uslovi za učešće poslodavaca i nezaposlenih lica bili su definisani javnim pozivima koji su javno objavljeni na sajtu NSZ u periodu od 27.05-26.06.2019.godine.

A bile su već realizovane u prethodnom periodu neke mere ?

  • U prethodnom periodu već su realizovane dve mere. Dodeljena je subvencija jednom poslodavcu za zapošljavanje 4 lica iz kategorije teže zapošljuvih na novootvorenim radnim mestima- vrednost subvencije: 1.000.000 dinara. Zaposlena su lica iz kategorije dugoročno nezaposlenih.

Šta je bilo sa realizacijom programa za tri javna rada ?

  • Počela je realizacija tri javna rada na kojima je ukupno angažovano 20 lica čija je vrednost 2.300.000 dinara. Na privremenim i povremenim poslovima uglavnom su angažovana nekvalifikovana lica i lica sa srednjim obrazovanjem koja čekaju na posao duže od 18 meseci.

Šta nam možete reći oko programa stručne prakse ?

  • Na javni poziv za realizaciju programa stručne prakse prijavilo se 9 poslodavaca iz privatnog i javnog sektora. Oni su podneli zahteve za angažovanje 13 lica ( 2 sa srednjom, 2 sa višom i 9 lica sa visokom stručnom spremom). Svi zahtevi su pozitivno rešeni, odluka je doneta 30.avgusta i rok za zaključenje ugovora je 45 dana. Do sada su zaključeni ugovori sa 8 poslodavaca za angažovanje 8 lica. U najskorije vreme očekuje se zaključenje ugovora sa ostalim licima. Ukupno izdvojena sredstva za realizaciju stručne prakse su 2.700.000 dinara. U ovu meru uključeni su mladi do 30 godina starosti bez radnog iskustva u struci – informisala nas je uvek predusetljiva Marija Stevanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje Leskovac.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji sufinansira  opština Vlasotince . Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miki
Miki
2 godine pre

Nije mi jasno zašto se nezaposleni, koji se ne jave u roku od mesec dana u zavod za zapošljavanje, skidaju sa evidencije. Koliki je broj nezaposlenih ostao bez tog prava? Pre par dana sam čuo od jednog čoveka sa sela da je zaturio kartončić za prijavu, nije mogao da se prijavi do određenog roka, i više nije na tržištu. Sada čeka starosnu penziju, a mogao bi da radi. Zdravstveno osiguranje nema, jer nema gde da zaradi pare da isto i plati. A starost dolazi, organizam slabi, bolesti nadiru, … A nema ni prava na socijalnu pomoć, jer je nasledio neku zemlju. A da bi zaradio jednu platu na zemlji treba previše ulaganja i rada, a i da bog dozvoli. I, zato ljudi odlaze tamo gde mogu da žive život dostojan čoveka. U uređene države, ….

Steva Šulj
Steva Šulj
2 godine pre

U kakve bre tuđe zemlje? Vi ste bre tuđa zemlja, vi ste tuđa zemlja, zato normalni idu odatle. Ima li tuđije zemlje od te? Ne idu oni u tuđe zemlje, idu u slobodu, gde nema vas. U bolje domovine idu. Niko normalan više neće da živi među vama, a sa vama normalni nikad nisu ni živeli, shvatite već jednom. Neće oni civilizaciju. Neće oni u NATO. Oprem dobro. E pa ni normalni neće više među vama, a iskreno, ni kučići ne treba tu među vama da žive. I njih izbacujete na ulice pa ih posle još i proganjate. Takvi kad nestanu, ovaj svet bude bolje mesto. Tako kaže logika. Zato idu. Duša vam smrdi nečovještvom. A i zaopstali ste, palančani. Ništa se tu nije promenilo 200 godina, niti će, dok je u normalnom svetu sve potpuno drugačije nego pre… 20 godina. Ko normalan hoće da živi na takvom odvratnom i primitivnom mestu? Niko. I ne treba. Jer to je najtuđija zemlja ikada, to je sve. I za vas je bolje da nestanete. Zašto uopšte hoćete da budete živi kad vas niko neće i niko sa vama neće? Jade i mizerije ljudske.