U vlasotinačkoj biblioteci prikazani “Hilandarski filmopisi” Gorana Vukčevića

VLASOTINCE

Izuzetnua prilika koja se ukazala, prošle nedelje, a zahvaljujući poznanstvu gospodina Srboljuba Jankovića sa gospodinom Goranom Vukčevićem, nisu mogli, niti smeli, da propuste mnogobrojni Vlasotinčani. Srboljub Janković je živeo i odrastao u vlasotinačkoj čaršiji, a duži već niz decenija živi u Novom Sadu, iz srca nije istisnuo svoje Vlasotince, te je inicijator brojnih ideja i projekata kojima je nastojao da vredne i svake hvale zaslužne akcije iz „Srpske Atine“ prenese u svoj zavičaj. Vukčević je pak izuzetno plodan televizijski i filmski reditelj, poznat najpre po svojim dokumentarnim i obrazovnim emisijama, ponajviše onima na temu pravoslavlja.

  • Goran Vukčević je zapošljen u Televiziji Novi Sad, uradio je brojne serijale („Obrazovna tv veronauka“ je prva zvanična saradnja Srpske pravoslavne crkve i državne televizije). Najpoznatiji je po „Bukvaru pravoslavlja“ i „Hilandarskim vekovanjima“. Vukčević je Svetu Goru i Hilandar posetio 291 put, te je to svoje bogato iskustvo i posvećenost duhovnim svetinjama pretočio u fotomonografije „Hilandar, okom i dušom“ i „Vodič kroz Svetu Goru i Hilandar“ – upoznaje nas sa umetničkim vrednostima gosta iz Novog Sada, Srba Takić, direktor vlasotinačke biblioteke.
    Šta je to mogla da vidi vlasotinačka publika. a delo je Gorana Vukčevića ?
  • Našoj se je publici, u Galeriji Biblioteke, predstavio filmovima „Pričešće na Atosu“ i „Neprekidna molitva“, u prvi junski četvrtak i petak. Znatiželjna i za temu zainteresovana publika, bila je prepuna pitanja, a reditelj Vukčević im je odgovarao strpljivo, temeljno i argumentovano. Obe večeri trajale su više od sata duže od predviđenih termina, na zadovoljstvo autora i ljubopitljivog slušateljstva.
    Da li će možda Vukčević biti gost vašeg grada ?
  • Hoće, naravno. Na kraju, zadovoljan interesovanjem koje je vladalo za njegov rad, Goran Vukčević je obećao da će najesen ponovo doći u Vlasotince, sa filmom „Čujte Srbi – priča o Arčibaldu Rajsu“ – rekao nam je direktor Takić
Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare