U vlasotinačkoj biblioteci održano veče zavičajne nostalgije

VLASOTINCE

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara, u Galeriji Biblioteke predstavljena je knjiga „Čaršija Radeta Jovića“. Knjigu je priredio Dragoslav Gile Branković, dok se kao izdavač potpisuje Srđan Siđa Živković. Njih dvojica su bili gosti večeri i govorili o stvaralaštvu Radeta Jovića, jednog od najpoznatijih i najpriznatijih leskovačkih kulturnih poslenika.
Veče je otvorio Srba Takić, direktor Biblioteke, pohvalivši se da je kao tadašnji urednik (1998-2004) lista „Vlasina“ imao privilegiju da se druži sa Radetom Jovićem, da nauči od njega zašto je neophodno boriti se za očuvanje vlastitog, kulturnog i jezičkog identiteta, i da nakalemi na sebe nešto od njegove energije za organizaciju kulturnih programa, podstičući zavičajne stvaraoce. Kao plod te saradnje izašle su tri knjige, kao izdanja lista „Vlasina“, dva izdanja knjige pesama za decu „Grumen zemlje“ i roman „Besna kobila“.


Srđan Siđa Živković je, pohvalio je pesničke uzlete Radeta Jovića:
-Pojedini stihovi su ušli u narodni govor i stopili se sa svakodnevnim životom, kao da su iz naroda iznikli, što je najveća potvrda njegove vrednosti – rekao je Živković i zamerio Leskovcu da ne ceni svoje stvaraoce i da se Radetu Joviću nije dostojno odužio.
Dragoslav Gile Branković je govorio o mnogostrukim interesovanjima i talentima svoga kuma Radeta Jovića, nagoveštavajući da će, osim knjige koja je ove večeri predstavljena, izaći još barem dve, sa izvodima iz njegovih dela:

  • To je način da mu se zahvalimo na onome što je uradio i čime je zadužio zavičajnu kulturu.
    Branković je najavio i osnivanje pozorišta „Avlija Radeta Jovića“ koje će izvoditi neke od tekstova ovog vrsnog stvaraoca.
    Veče je završeno, kao što i priliči, govorenjem antologijskih stihova i izvoda iz dela Radeta Jovića, i podsećanjem na „Zareta što još dava golovi“, „Persu Šićerdžiku“, „na ćebapi što sami ripaju na čoveci u usta“, „na Leskovac što na malečku stoličku sedi“, i na druge, njegove i naše, literarne junake. Uz to, susret poštovalaca dela ovog vrsnog leskovačkog književnika i čuvara maternjeg jezika, iskorišćen je i za dogovore oko buduće zajedničke saradnje, čiju realizaciju treba uskoro očekivati.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare