U Ukrajini trećina poljoprivrednog zemljišta prodata strancima

BUDIMPEŠTA

Ukrajina je prošle godine ukinula zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda i od tada su skoro trećinu oranica kupili Amerikanci, a ne mali deo je kupila i Kina, objavio je “Australijen nešenal rivjuv”, prenosi agencija V4.   

Oko 55 odsto teritorije Ukrajine je poljoprivredno zemljište i 2001. godine je zabranjena njegova prodaja strancima, ali se to promenilo prošle godine, kada je MMF kao uslov za novi kredit zahtevao ukidanje te zabrane.

Vlada Volodimira Zelenskog je to prihvatila i strancima je dozvoljeno da kupuju zemlju, nakon čega je cena sa 2.500 uvećana na 10.000 dolara po hektaru.

U prethodnih godinu dana tri međunarodna konzorcijuma iz Ukrajine – Kargil, Dupont i Monsanto –  postala su najveći kupac poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, i prema podacima “Australijen nešenal rivjuv” sada su vlasnici oko 17 miliona hektara, što je 28 odsto ukupne obradive površine.

Amerikanci nisu jedini bacili oko na vredno zemljište u Ukrajini. Prema tekstu koji je ranije objavio “Vols strit Džurnal”, Kina je još 2013. godine zakupila na 50 godina devet odsto poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare