U sredu počinje manifestacija „Muzeji za 10“

VRANJE

Najveća nacionalna muzejska inicijativa u Srbiji, jedinstvena u Evropi, koju koordinira Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija, u sredu, počinje u Vranju pod nazivom „Muzeji za 10“.

Manifestacija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Srbije trajaće sedam dana. Od 12. do 18. maja biće obeleženi  Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelјa muzeja.

Raznovrsni sadržaji biće realizovani u 50 gradova i mesta širom Srbije, u preko 90 muzeja i srodnih institucija.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstava i performansa, promocije knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“.

Ove godine, u okviru manifestacije organizovan je nagradni konkurs „Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet”, u kojem publika može da učestvuje kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji nagrađeni, (više o nagradnom konkursu na: www.muzejisrbije.rs ).

Evropska noć muzeja, 17 po redu, obeležava se u subotu 15. maja.

U okviru manifestacije ,,Muzeji za 10”, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u sredu 12. maja od 19 sati biće održana izložba „Fantazmagorija slika“, Dobrija Stojanovića, umetnika iz Beograda. Narednog dana, u četvrtak 13. maja, u 19 sati, u maloj sali Galerije Narodnog muzeja, planirana je izložba konceptualnog nakita „Jedno lice i crtice“, Tamare Zečevič, iz Beograda. Za petak, 14. maj, od 10 sati, u maloj sali Galerije, predviđena je radionica za decu „Čemu nakit služi? Nove ideje“. Narednog dana, u subotu, 16. maja, od 20 sati, u dvorištu Muzej kuće ,,Bora Stanković” biće održano „Veče starih vranjanskih pesama”.

Ulaz za sve događaje je besplatan.

Programi će biti realizovani uz poštoanje svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid-19.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare