U Srbiji do sada 1.175 prijavljenih neželjenih reakcija na vakcinu, većina očekivane

BEOGRAD

U Srbiji je od početka vakcinacije protiv koronavirusa prijavljeno 1.175 neželjenih reakcija, od kojih je većina bila očekivana, rekla je za RTS Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska mesta Srbije (ALIMS).

“Do juče smo imali oko 1.175 prijava, što otprilike iznosi jednu na šest-sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kome bismo pratili tu statistiku”, rekla je Mirković za Radio-televiziju Srbije i dodala da je do sada dato oko sedam miliona doza vakcine.

Objasnila je da su najčešće prijavljene neželjene reakcije one koje spadaju u očekivane i koje se javljaju na samom mestu primene vakcine, kao što su bol, crvenilo i otok, a zatim takođe očekivana malaskalost, povišena temperatura i glavobolja.

“Ono što je jako bitno je da više od 70 odsto tih reakcija spontano prolaze, sa ili bez primenjene terapije. Kada kažemo terapije, mislimo na analgetike i antibiretike, lekove koje inače imamo u kući i možemo ih primeniti za spuštanje povišene temperature ili kod bola u mišićima, ili malaksalosti”, dodala je Mirković.

Ona je, na osnovu prijava koje su do sada imaju što se tiče Srbije, isključila mogućnost da je sama vakcinacija povezana sa nekim smrtnim ishodom.

“Mi kada govorimo o neželjenim reakcijama, nama je najvažnije da znamo šta se dešava u Srbiji, ali bez podataka šta se dešava i u drugim zemljama, ukupnu bezbednost primenjenih vakcina ne možemo jednostavno posmatrati”, naglasila je Mirković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare