U Sportsko rekretivnom centru ,,Vlasina” završni radovi na grejanju i klimatizaciji

VLASOTINCE

U SRC ,,Vlasina” u Vlasotincu u toku su investicioni radovi na ugradnji sistema grejanja i klimatizacije, koji za ovu ustanovu imaju veliki značaj, jer će se time rešiti veliki problem grejanja. Sama investicija vredna je 13,5 miliona dinara i stiže iz opštinske kase, a izvođač radova je ,,Crna Trava” iz Leskovca.
– Ova investicija se obavlja iz dve faze. Prva faza je instalacija toplotne pumpe i izmenjivača toplote u samom objektu sportske hale, kao i potrebne instalacije kako bi se ceo sistem spojio sa sistemom za ventilaciju, koji već postoji u samom objektu. Radovi u ovoj fazi su pri kraju i očekuje se njihov konačan završetak ovih dana. Nakon toga sledi provera postojeće mreže radijatora i eventualna sanacija istih, jer su oni prilikom izgradnje objekta montirani, ali nisu bili u funkciji – upoznaje nas sa radovima u prvoj fazi direktor SRC ,,Vlasina”, Dejan Čikić.


Šta se podrazumeva pod drugom fazom ove veoma značajne investicije i koliko je potrebno sredstava ?
– Druga faza je iskop bunara za podzemnu vodu u delu između sportske hale i reke Vlasine i ova investicija vredna je 2,5 milona dinara, a sredstva su, takođe, obezbeđena od strane lokalne samouprave. Radovi su i ovde u toku, a posle završetka iskopa bunara izvršiće se postavljanje pumpi, iskop kanala i postavljanje cevovoda za vodu i ostalih instalacija. Na taj način, podzemna voda će se dovseti do objekta same sportske hale i povezati sa sistemom toplotne pumpe.
Po svemu sudeći ovaj projekat je jedan građevinski raritet i ovo je svakako pionirski poduhvat kada je u pitanju grejanje i klimatizacija jednog velikog sportskog objekta ?


– Da, baš tako. Ovo će biti prvi objekat ovakvog tipa u Srbiji kojim će se grejati na ovaj način, pa tako i ima obrise pionirskog poduhvata. Baš, zbog te činjenice, udovoljićemo, iskazanoj znatiželji mnogim direktorima iz Asocijacije sportskih centara iz Srbije, koji si izrazili želju da dođu i upoznaju se, na licu mesta, sa svim prednostima koje donosi ovaj projekat, i koji, zaista donosi velike i značajne uštede u troškovima grejanja i klimatizacije u odnosu na klasične metode grejanja na električnu energiju ili na takozvana ,,fosilna” goriva, a s druge strane, radi se o obnovljivom izvoru energije koji zadovoljava sve strožije ekološke standarde – uveren je Dejan Čikić, direktor SRC ,,Vlasina” iz Vlasotinca.
Vlastimir Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare