U spomen Danici Gorunović Tasić u Vlasotincu održan 29. pesnički čas

VLASOTINCE

Tradicionalna manifestacija Pesnički čas – učiteljstvu u čast – u spomen Danici Gorunović Tasić održana je u poslednjoj radnoj nedelji novembra. Ova dvodnevna manifestacija je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji. Pokrenuli su je pre skoro tri decenije Kulturni centar Vlasotince, OŠ „8. oktobar“ i građani varoši vlasotinačke. Manifestacija u slavu prosvetarskog poziva, zamišljena je kao druženje pesnika, đaka i prosvetara.Tokom višedecenijskog trajanja učesnici ove manifestacije bili su najveći srpski pesnici poput Mire Alečković, Duška Trifunovića, Dare Sekulić, Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića, Moša Odalovića, Dragana Lukića, Raše Popova, Darinke Jevrić.

Ove godine u Vlasotincu su gostovale pesnikinje Mirjana Bulatović i Nevena Vitošević, dok je za muzički deo programa bila zadužena Elena Rožkova Stanisavljević. Pesnički čas počeo je gostovanjem pesnika u OŠ „8. oktobar“, dok je uveče u sali Kulturnog centra organizovano književno veče za građane.

Druženje učenika Osnovne škole „8. oktobar“ i učesnika Pesničkog časa tačno u podne počelo je pravim nadpevavanjem pesnika i đaka. Članovi recitatorske sekcije dočekali su goste stihovima, a pesnikinje su uzvratile svojom poezijom. Posebnu čar Pesničkom času dala je Elena Rožkova Stanisavljević, koja je pesmama, uz gitaru, pozdravila učenike. Zajedno su pevali poznate ruske pesme „Kaljinku“ i „Kaćušu“. Svi u sali su se podsetili na misli našeg nobelovca Ive Andrića „ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život“, što je i najvažnija poruka deci toga dana.

Pored toga Kulturni centar je organizovao književno veče za odrasle. U ime organizatora goste i učesnike manifestacije pozdravila je direktorka Kulturnog centra Maja Marković.

  • Kulturni centar skoro tri decenije u kontinuitetu organizuje ovu značajnu manifestaciju, kojom zajedno sa najvećim srpskim pesnicima slavimo učiteljski poziv i sa pesnicima obilazimo škole u Vlasotincu i okolini. Pesnički čas je jedna od naših najznačajnijih manifestacija, sa veoma dugom tradicijom. Mi ćemo učiniti sve da on traje i u godinama koje su pred nama -istakla je direktorka vlasotinačkog Kulturnog centra, Maja Marković. Vlastimir Stamenković

Pesnikinje Mirjana Bulatović i Nevena Vitošević prisutnima su se predstavile svojom poezijom za odrasle, dok je svojim predivnim glasom Elena Stanisavljević pozdravila publiku izvođenjem ruskih balada, narodnih pesama i muzikom iz filmova.

U ime pesnika prisutne je pozdravila Mirjana Bulatović, istakavši da su one prvi put u Vlasotincu, da su Vlasotinčani dobri i ljubazni domaćini i da je Kulturni centar ustanova koja se trudi da u ovim teškim vremenima održi plamen kulture. Ona je poželela organizatorima da u narednom periodu koračaju u istom pravcu.

Drugog dana Pesničkog časa – učiteljstvu u čast – u spomen Danici Gorunović Tasić pesnički karavan posetio je Osnovnu školu “Siniša Janić”. Pesnikinje Mirjana Bulatović i Nevena Vitošević družile su se sa učenicima drugog i petog razreda.

Za muzički deo programa, za kompletni umetnički doživljaj, bila je zadužena sjajna Elena Rožkova Stanisavljević, koja je Muzičku akademiju završila u Rusiji, a sada radi kao korepetitor u Muzičkoj školi “Lujo Davičo” u Beogradu.

Sa kazivanjem poezije krenula je Mirjana Bulatović, kojoj su se na maloj sceni pridružili i đaci, a potom je izuzetna pesnikinja nizala svoje biserne stihove, duhovite, zanimljive, radosne, raspevane, poučne…

Nevena Vitošević, urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva pokazala se kao vrstan pesnik. Ona je svoju malu publiku stihovima povela na putovanje u svet mašte i snova. Probudila je mališanima maštu, otkrila im čaroliju kako da ostvare ono o čemu sanjare i dugo sa njima delila svoje najlepše stihove.

Muzička magija počela je sa prvim taktovima Elene Stanisavljević, koja je nerazdvojna od svoje gitare. Ona je pored čuvenih ruskih pesama “Kaljinka” i “Kaćuša”, uz gitaru otpevala i rusku rođendansku pesmu, a potom i pesmu za decu “Au što je škola zgodna”.

Pesmom su se i rastali pesnici i đaci škole “Siniša Janić” uz dogovor da se ponovo sretnu.

Učesnici i organizatori manifestacije su rano ujutru posetili crkvu “Svete Trojice” u Vlasotincu. Oni su najpre obišli ovaj hram naše duhovnosti, a potom su upalili sveće za pokoj duše preminulim prosvetarima kao što to tradicionalno, od samog osnivanja, čine učesnici ove poetske manifestacije.

Istog dana je u Osnovnoj školi “Braća Milenković” spojem poezije i proze održan Pesnički čas. Ovo je treća škola u kojoj je održan Pesnički čas.

“Već tri decenije unazad, zahvaljujući profesoru Stanislavu Stankoviću, plovi se putem poezije i proze u neke nove vidike koji spajaju pesnike i decu. Naše gošće, poezijom i dušom, oplemenile su ovaj čas poezije.”, rekla je Ivana Pavlović, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Deca su tokom ovog jedinstvenog druženja sa učesnicima Pesničkog časa uživala u stihovima Mirjane Bulatović i divnim rečima i ilustracijama Nevene Vitošević. Na kraju, vođene prijatnom atmosferom, učenice ove škole zapevale su sa gostima.

Druženjem pesnika i đaka u OŠ “Braća Milenković” završen je ovogodišnji Pesnički čas. (kraj) VS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare