U Sloveniji od ponoći zabrana napuštanja opština

LJUBLJANA

Građanima Slovenije od ponoći će biti zabranjeno da napuštaju područje opština u kojima žive, odluka je slovenačke vlade čiji je cilj sprečavanje širenja korpona virusom.

Odluka o privremenoj opštoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim mestima i površinama, zabrani kretanja izvan stalnog ili privremenog boravka stupa na snagu 30. marta u ponoć i važi do opoziva, objavila je večeras slovenačka vlada.

Odluka o zabrani napuštanja matične opštine, navodi se u odluci, ne odnosi se na službe i delatnosti kojima se obezbeđuje funkcija države, lokalnih zajednica i javnih službi. Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mestu, uz mere socijalnog distanciranja, dopušteno je za odlazak na posao, obavljanje ekonomksih, poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti i otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu.

Ostali razlozi uključuju pomoć osobama kojima je potrebna pomoć i odlazak u apoteke i u zdravstvene ustanove. Za sve ostalo biće potrebne dozvole koje će izdavati načelnici opština.

Premijer Janez Janša rekao je da se dodatne restrikcije donose jer su neka već doneta ograničenja proteklih dana kršena. Janša je novinarima objasnio i takozvani „megazakon“ pomoći stanovništvu i ekonomiji za prevladavanje posledica epidemije.

„Celi finansijski paket težak je tri milijarde evra i to je nešto čega u Sloveniji još nije bilo. Njime intervenišemo u brojnim područjima, kako bismo kao društvo mogli normalno funkcionisati i kad ovoj krizi dođe kraj“, rekao je Janša.

Janša očekuje da će zakon sa više od 100 odredbi parlament prihvatiti sredinom iduće sedmice, prenose slovenački mediji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare