U PREŠEVU I MIRATOVCU PET HILJADA IZBEGLICA

PREŠEVO

Ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je jutros Prihvatni centar za migrante u Preševu.

„ Zbog krize,  koja je izazvana na granici između Grčke i Makedonije,  morali smo ovde da napravimo još jedan kamp, da sve ljude koji su noćas prošli kroz Makedoniju prvo ovde zbrinemo, pa da onda pređu u Prihvatni centar u Preševu”, rekao je  Gašić u Miratovcu.

 

U ovom trenutku u Prihvatnom centru u Preševu je više od hiljadu ljudi, dok je u kampu u miratovačkom polju taj broj gotovo četiri puta veći.

 

Uglavnom je reč o migrantima koji su sinoć prešli grčko-makedonsku granicu i došli do Đevđelije, a zatim organizovano autobusima, minibusevima i taksi vozilima krenuli za Srbiju.

 

Presevo Miratovac izbeglice

On je dodao da se na terenu nalaze pripadnici Doma zdravlja Preševo, Crvenog krsta, Žandarmerije, policije i vojske i da svi rade na obezbeđivanju humanog tretmana izbeglicama , hrane, vode i neophodne medicinske pomoći.

 

Gašić je najavio da će u toku dana uputiti dodatne sanitetske ekipe Ministarstva odbrane, kako bi svi migranti pravovremeno i adekvatno bili medicinski zbrinuti.

On je rekao I da “sve nadležne institucije”  daju svoj maksimum kako bi obezbedile struju u novoformiranom kampu u miratovačkom polju.

 

“ Svi granični prelazi su prohodni, nema većih zadržavanja niti bilo kakve krize na putu prema Grčkoj”, rekao je Gašić I dodao da se u Preševu i okolini nalazi više od pet hiljada ljudi, a da se u narednim danima očekuje priliv novih migranata.

 

On je rekao I da Prihvatni centar u ovom trenutku ima zalihe hrane i vode za svega još dan ili dva i apelovao na sve subjekte u društvu da pomognu.

 

Gašić je izrazio zadovoljstvo što migranti prepoznaju Srbiju kao zemlju u kojoj dobijaju human i nadasve ljudski tretman I dodao da  do sad nije zabeležen nijedan incident.

 

U Prihvatnom centru je sve organizovano jer su bili spremni na veći broj ljudi, a policijski službenici su sinoć prvi put od otvaranja Centra radili celu noć i izdavali potvrde migrantima.

Procedura je takva da migranti čim dobiju papire, autobusima kreću ka Beogradu.

 

Medju migrantima , koji čekaju u redovima, je najviše muškaraca ali je i dosta žena, trudnica i dece.

 

Oni su vidno iscrpljeni, umorni, ima povređenih i bolesnih, a jedna žena se tokom prethodne noći porodila u kampu u Miratovcu, rečeno je danas.

 

Na polju u blizini sela Miratovac, koje se nalazi uz smau granicu sa Makedonijom ,  postavljeno je devet velikih šatora, koje je donirao Rusko-srpski humanitarni centar iz Niša.

Tu je i veći broj malih šatora , koje su izbeglice ponele sa sobom.

Kamp obezbeđuju policija i pripadnici Žandarmerije s borbenim vozilima.

 

Gašoć je rekao i da su svi relevantni državni organi uključeni u pripremu novog Prihvatnog centra, te da se radi sve kako bi Srbija spremno dočekala hladnije dane i bila spremna da pruži svu neophodnu pomoć migrantima.

 

On je ponovio da je  15 hiljada evra „ cifra koju dnevno trošimo samo na sredstva za higijenu, vodu i na osnovne potrepštine ovih ljudi. Cifra koju Srbija izdvaja iz budžeta daleko je veća“, dodao je Gašić.

On je rekao i da „Srbija očekuje pomoć od svih prijatelja“ i da je „Srbija jedna od zemalja koja se najodogovornije ponaša prema migrantima“.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare