U Pozorištu u Vranju uskoro premijera dečje predstave „Čarobnjak iz Oza“

VRANJE

Prva premijera na dečjoj sceni u obnovljenog zgradi Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju biće odigrana, u subotu, 29. februara. Najavljeno je da će to biti pravi pozorišni spektakl komada „Čarobnjak iz Oza“ koji je urađen po motivima dela Frenka Bauma.

Dramatizaciju je uradila Aleksandra Glovacki, a predstavu je režirala Aleksandra Kovačević iz Kraljeva koja prvi put radi sa pozorišnim ansamblom iz Vranja.

Rediteljka je, na današnjoj konferenciji za novinare, istakla da je imala sreću da radi sa divnim, talentovanim, beskrajno požrtvovanim, energičnim i radosnim ansamblom.

„Ova bajka, stara više od jednog veka,  tačnije 120 godina, uvek je aktuelna jer se bavi osnovnim pitanjima ljudske egzistencije, socijalizacijom i osnovnim modelima ponašanja jedinke u društvu. 

Potrudili smo se da ova bajka  po kojoj je snimljen i čuveni film bude inspiracija da napravimo priču o sadašnjem trenutku. Ova tema je edukativna, ali  i beskrajno zabavna“, rekla je rediteljka.

Ona je dodala da je ovo jedna vrsta mjuzikla za decu, pošto ima veliki broj songova sa veoma zanimljivim koreografijama, velikim brojem efekata.

Očekuje da će se predstava dopasti kako deci, tako i roditeljima i da će dugo živeti na sceni,

Umetnički rukovodilac pozorišta, Bojan Jovanović rekao da se sa rediteljkom još pre dve godine dogovorio da kada se steknu uslovi, odnosno završi zgrada pozorišta počnu da sarađuju.

„Kasnije smo se dogovorili da to bude predstava „Čarobnjak iz Oza“  i da to bude model kako će se raditi predstave na dečjoj sceni koja ne sme da zaostaje u smislu kvaliteta produkcije i izbora saradnika. Dečja scena nesme da zaostaje od scene za odrasle u smislu kvaliteta produkcije, izbora saradnika, reditelja i da mora u svakom segmentu da prati ono što se radi na velikoj sceni.  Sada kada imamo pozorište, nema izgovora. Moramo da uložimo maksimalne napore da svaka predstava ima sve neophodne elemente za maksimalne domete“, rekao je Jovanović.

Direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović rekao je da je ovo jedna velika i skupa predstava, što deca kao najvernija i najbrojnija pozorišna publika u Vranju i zaslužuju. Od obnove pozorišta ovo je najveća takva predstava za decu i bitno je što je kvalitet produkcije podignut na najviši nivo. 

Zemlja Oz je zaista bila čudesna i tokom nastanka predstave svi smo uživali u svakom trenutku njenog stvaranja. Ovo je pravi spektakl, smatra Jelena Filipović koja igra glavnu ulogu, odnosno Doroti.

„Ova predstva je najbolja nagrada za svu decu koja su nam sve ove godine bili verni fanovi i koji su se oduševljavali svake nedelja kada smo za njih igrali u sali Omladinskog kulturnog centra“, kaže  glumac Marko Petričević.

U predstavi igraju Jelena Filipović, Marko Nikolić, Stefan Stanojević, Marko Petričević, Žetica Dejanović, Radmila Đorđević, Tamara Stošić, Dragan Živković, Mihael Stošić i Bojan Jovanović, koji je svoj glas poklonio čarobnjaku iz Oza.

Kostime i scenografiju je osmislio Stefan Savković, originalne songove na tekstove Aleksandre Glovacki je komponovao Bata Zlatković, za scenski pokret i koreografiju je bila zadužena Krenare Nevzati Keri, ditzajn svetla Radomir Stamenković, a za šminku Marija Đorđević.

Nakon premijere  29. februara u podne, prva repriza je već dan kasnije, a druga će biti odigrana 15. marta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare