U pogonima nekadašnjeg „Zavarivača“ uveliko se radi

VRANJE

Nakon što je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika dala u zakup deo fabrike „Zavarivač“ u Vranju, ovo preduzeće je postalo pravi primer dobre prakse u Pčinjskom okrugu.

Nekadašnje pogone vranjskog proizvođača u maju je zakupila firma „Ansal Steel“ iz Beograda koja je pokrenula proizvodnju konstrukcija za transportere uglja za rudnike Kolubara i Kostolac. Zaposleno je 80 radnika koji su nekada radili u „Zavarivaču“, kaže direktor fabrike „Ansal Steel“ u Vranju, Sava Milovanović.

„U planu je širenje proizvodnih kapaciteta što podrazumeva i nova zapošljavanja. To je šansa za nekadašnje radnike „Zavarivača“. Zbog ugovorenih poslova do kraja ove i u 2018. godini biće uposleno još 40 proizvodnih radnika. Angažovaćemo varioce, bravare i kranovođe. Sada se radi u dve, a nakon povećanja kapaciteta uvešćemo i rad u trećoj smeni“, kaže direktor Milovanović.

Radnici su prezadovoljni.

„Ono što je bilo ranije sada je prošlost i neka tako ostane. Radi se dosta, 10 sati dnevno, ali smo i dobro plaćeni. Moja primanja su 55 hiljada dinara. Izuzetno sam zadovoljan poslom. Plate odlične, poslodavac korektan“, kaže kranovođa Zoran Tomić, nekadašnji radnik „Zavarivača“.

„Radnici imaju topli obrok i užinu, a jednom mesečno organizujemo i zajednički ručak za sve zaposlene. Svaki radnik za rođendan dobija 10.000 dinara. Zato i ne čudi što su zadovoljni iako svakodnevno obavljaju težak fizički posao“, ističe šef opštih poslova, Miroslav Stevanović.

Rukovodstvo fabrike u narednih mesec dana organizovaće obuku zavarivača koja će biti u skladu sa međunarodnim standardima.

„Ovo je prvi slučaj u Pčinjskom okrugu da  posle  stečaja pogoni jedne fabrike ne zarastaju u korov, kao štoje to slučaj sa nekadašnjom štamparijom „Nova Jugoslavja“ ili Tekstilnom industrijom „TIV“ u Vranjskoj Banji. Zahvaljujući Agenciji za stečaj koja je našla zakupca i odmah aktivirala korišćenje zakupa kako bi se održala imovina i oprema i kako bi ljudi koji su ostali ne svojom krivicom bez radnog mesta došli do novog posla“, ističe Branislav Popović, šef Odeljenja Regionalne privredne komore Leskovac u Vranju.

Primarna delatnost firme „Ansal Steel“ je proizvodnja za mašinsku i rudarsku industriju.

Vlasnik firme je Dragan Lakićević, dugodišnji direktor „Mačkatice“ u Surdulici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare