U Novom Sadu pomovisna knjiga o Vladi Iliću

VLASOTINCE-NOVI SAD

U Muzeju Vojvodine, u Novom Sadu,  održana je promocija knjige „Prvi moderni gradonačelnik Beograda – monografija o Vladi Iliću” autora Saše Z. Stankovića.

Ova priča je zanimljiva Vojvođanima, jer je poznati Vlasotinčanin zet čuvenih Dunđerskih. Naime, Vlada se oženio  Olgom Jovanović, unukom Lazara Dunđerskog i sestričinom Lenke Dunđerski.

Promociju je otvorio dr. Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, koji je pozdravio prisutne u ime domaćina. Posebno je zahvalio autoru i recenzentu monografije koji su došli u Novi Sad da predstave jednu značajnu, a skoro zaboravljenju ličnost kao što je Vlada Ilić.

Prof. dr Predrag Marković je kazao da mu je čast da posle Leskovca i Beograda govori u „Srpskoj Atini“  o ovako važnoj knjizi za istoriju građanske klase u Srbiji.

– Saša je napisao divnu monografiju koja je, pored obilja istorijske građe, pisana jednim lepim stilom sa mnoštvo poetskih sintagmi, kao što je naslov poglavlja „Od kala do kapitala“. Tu se lepo vidi da jedan profesor književnosti, kad dobro poznaje prošlost, može da sačini istorijsku knjigu prijemčivu za širok krug čitalaca. Vama u Vojvodini fale ovakva dela o ljudima kao što je Vlada Ilić, a ne bi trebalo, jer imate mnogo više arhivske građe nego drugi delovi naše države. Ovde se rodila evropska građanska Srbija i treba da opište vašu elitu kao što je uradio Saša Stanković – zaključio je Predrag Marković.

Na kraju obratio se profesor Stanković, koji se posebno osvrnuo na delove Ilićeve biografije vezane za teritoriju Vojvodine.

-Otac Kosta Mumdžija je oženio najmlađeg sina Vladu iz familije svog poslovnog partnera Lazara Dunđerskog. Kredit Srpske banke u Zagrebu, u kojoj je Lazar bio glavni akcionar, biće neophodan da Ilići iz Leskovca prošire poslovanje u Beograd. Brak Vlade i Olge je bio ključna karika u razvoj Koncerna Kosta Ilić i sinovi. Od17 preduzeća Ilića četiri su bila u Vojvodini- objasnio je Saša Stanković.

 

U publici je bilo dosta istoričara koji su nizom stručnih pitanja doprineli da promocija bude posebno zanimljiva.  Autoru je posebna čast što su bili pristutni Novosađani koji su poreklom iz Leskovca i Vlasotinca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare