U Nišu za podsticaj poljoprivredne proizvodnje 60 miliona dinara

Gradsko veće – Niš za  podsticaj poljoprivredne proizvodnje  60 miliona dinara

Za podsticaj poljoprivredne proizvodnje  Grad Niš će ove godine utrošiti  6o miliona dinara, što je više od prošlogodišnjeg fonda skoro za 50 procenata – rečeno je danas na sednici Gradskog veća.   

„Za podsticajna sredstva u 2018. godini ukupno je potrošeno je 35 miliona dinara 465 hiljada dinara.  Na raspolaganju smo imali ukupni budžetski fond 40 miliona. Sada imamo u budžetu predviđenih 60 hiljada“ , rekao je Saša Stoiljković, sekretar resornog sekretarijata

Postoje tri karegorije davanja, objašnjava Saša Stoiljković, sekretar resornog sekretarijata. Jedna su direktna plaćanja, druga su mere politike ruralnog razvoja a treća su kategorija podsticajnih sredstava.  

„Ono što će ovogodišnji konkurs razlikovati od prošlogodišnjeg konkursa je veći iznos sredstava za investicije u fizičku imovinu. To je najtraženija mera. Tu se radi o nabavci stoke, košnica, plastenika i slično. Posebnu pažnju ćemo posvetiti kreditima iako se građani teško odlučuju za njih.  

Za otplatu kredita pri kupovini opreme, grad će umesto proslogodišnjih 500.000 dinara izdvojiti 10 puta veću svotu, odnosno 5 miliona dinara. Kako se planira Grad će finansirati kamatu kod kredita uzetog kod odabrane banke a uz to subvencionisaće još četvrtinu osnovnog duga korisnika.

„Ako neko uzme kredit od milion dinara , Grad bi pokrio troškove kamate, ostale osnovne troškove i 250 000 glavnice, tako da bi našem proizvođaču ostalo 750 hiljada na period od tri do pet godina da vrati investicioni kredit“.

Predstoji raspisivanje konkursa za banku koja bi pod najpovoljnijim uslovima davala kredite proizvođačima, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Javni pozivi koji se odnose na direkte investicije i ruralni razvoj biće raspisani posle prvomajskih praznika, 3. maja i trajaće do utroška sredstava .

Pravo učešća ima svako registrovano poljorivredno gazdinstvo sa teritorije grada Niša. Na području grada Niša registrovano je preko 6000 poljoprivrednih gazdinstava

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare